Košických policajtov vyšetrujú za brutálne správanie: Zadržaného mali škrtiť, biť, zažiť mal aj sexuálne násilie


Foto: Košických policajtov vyšetrujú za brutálne správanie: Zadržaného mali škrtiť, biť, zažiť mal aj sexuálne násilie Foto: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj

Úrad inšpekčnej služby začal už pred troma týždňami trestné stíhanie voči košickým policajtom. Zadržaného muža mali policajti na obvodnom oddelení biť, škrtiť a do konečníka mu strčiť palicu s guľovým koncom. Na brutálny prípad upozornil Denník N, ktorému anonym zaslal do redakcie policajné uznesenie.

Ministerstvo vnútra informácie potvrdilo. Policajné uznesenie opisuje nezákonnú brutalitu pri vypočúvaní zadržaného muža. Úrad inšpekčnej služby začal trestné stíhanie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre ublíženie na zdraví voči policajtom 12. júna. Neskôr sa stíhanie rozšírilo aj o zločin sexuálneho násilia. Na ohavných činoch sa mali podieľať viacerí policajti.

Brutálne zaobchádzanie začalo už v aute

K tomuto zaobchádzaniu malo dôjsť 11. júna, kedy polícia v centre Košíc zadržala muža. S putami na rukách ho mala hliadka posadiť do auta, kde ho podľa uznesenia jeden z policajtov päťkrát udrel päsťou do hlavy. Na stanici mužovi nasadili putá aj na nohy. 

Ako uviedol vyšetrovateľ, bosého a sčasti so stiahnutými nohavicami ho umiestnili do výsluchovej miestnosti na stoličku, kde ho iný nestotožnený príslušník policajného zboru začal škrtiť. Potom ho jeden z policajtov mal udierať do vrchnej časti hlavy, až kým nespadol na zem a neležal tvárou k zemi.


Policajt mu palicu strčil do konečníka

„Policajt mu bielu palicu s guľovým koncom v dĺžke 10 centimetrov strčil do konečníka a po jeho vytiahnutí, ako kričal o pomoc, pristúpil k nemu ďalší nestotožnený príslušník policajného zboru, ktorý ho pätkrát kopol špičkou topánok do oblasti pravej strany rebier, boku, stehna, hlavy a pravého oka,“ opisuje ďalej vyšetrovateľ a dodáva, že následne mu iný policajt dupol po koncoch prstov bosých nôh.

Podľa lekárskej správy muž utrpel pomliaždenie hrudníka, ranu na hornom viečku, podliatiny okolo očníc a mnohopočetné podliatiny na celom tele. Zatiaľ nie je jasné, či stíhaní košickí policajti chodia naďalej do práce.

Na otázku, či voči policajtom už boli vyvodené dôsledky, uviedlo ministerstvo vnútra: „Nadriadený útvar bude konať v zmysle metodického usmernenia o dočasnom pozbavení výkonu služby: ak bolo voči policajtovi vznesené obvinenie za úmyselný trestný čin, nadriadený predloží ministrovi návrh na dočasné pozbavenie výkonu služby.“