FOTO: Vedia Košičania poskytnúť prvú pomoc? Polícia otestovala takmer stovku vodičov. Z výsledkov zamrazí


FOTO: Vedia Košičania poskytnúť prvú pomoc? Polícia otestovala takmer stovku vodičov. Z výsledkov zamrazí
Galéria: 16 fotiek
Foto: Facebook/Polícia SR/Košický kraj

Na košických cestách prebehla včera dopravno-preventívna akcia v spolupráci so Slovenským Červeným krížom a policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. V rámci nej preverili u vodičov úroveň ich vedomostí ohľadom poskytovania prvej pomoci a zamerali sa aj na to, čo majú v autách lekárničku.

Výsledky však neboli veľmi pozitívne. Policajti zastavili až 99 vodičov, pričom desať z nich nemalo vo vozidle lekárničku vôbec, prípadne bola po exspirácii. Výrazne horšie to však bolo s poskytovaním prvej pomoci. Iba 45 vodičov ovládalo základy prvej pomoci, zvyšných 35 ju poskytnúť nevedelo a 19 vodičov sa odmietlo skúšky zúčastniť.

Rovnaká akcia prebieha počas celého týždňa vo viacerých mestách. Jej cieľom je zvýšiť pripravenosť a schopnosť vodičov k rýchlej a účinnej reakcii v kritických okamihoch, ako sú dopravné nehody alebo iné nečakané udalosti. Snahou je overiť schopnosti vodičov, prípadne ich dovzdelávať v oblasti poskytovania prvej pomoci, ktorá môže výrazne prispieť k bezpečnosti v cestnej premávke a neraz aj k záchrane života.