Kvôli medu a úľom na magistráte musí Polaček na koberček. V čom tkvie problém?


Foto: Kvôli medu a úľom na magistráte musí Polaček na koberček. V čom tkvie problém? Foto: Facebook/Jaro Polaček

Zrevitalizovanú vegetačnú strechu košického magistrátu obývajú šikovní pracovníci. Ide o štyri včelstvá, ktoré svojim počtom symbolicky reprezentujú 250-tisíc obyvateľov mesta. Na strechu boli umiestnené ešte na jar, no už počas mája priniesla ich usilovnosť prvé „ovocie” v podobe viac ako 50 kilogramov medu. Primátor mesta Jaroslav Polaček sa vtedy pochválil na sociálnej sieti prvou várkou medu, ktorú sa im podarilo vytočiť:  „Med je veľmi voňavý, sladký, kvalitný.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=878094840792205&set=a.286409959960699

Na prvý pohľad nevinná aktivita však zarobila primátorovi nemalé problémy. Kvôli svojmu konaniu sa bude musieť postaviť pred parlamentný výbor, kde bude vysvetľovať niektoré skutočnosti. Prvý problém má by v zmluvnom vzťahu, v ktorom primátor uzavrel zmluvu s mestom ako registrovaný včelár. Viacerým sa nepáči skutočnosť, že mesto potrebuje manažéra, a nie včelára. Keďže ide o zjavný konflikt záujmov, tento podnet bol postúpený výboru Národnej rady Slovenskej republiky.

Svoje výhrady k primátorovmu medu vyjadrilo aj Transparency International Slovensko, ktorému takisto chýbajú viaceré odpovede. Prečo si mesto vybralo na takúto aktivitu práve jeho a či o takúto možnosť nemali prípadne záujem aj nejakí iní včelári, ktorí by mohli z mestského medu a z tej značky tiež nejakým spôsobom profitovať,“ uviedol riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško pre RTVS. 

Primátor argumentuje tým, že žiaden včelár by neinvestoval peniaze do úľov a následne ich odovzdal mestu na reprezentačné účely. Vysvetlil s tým, že tieto medy mali dostávať hostia a oficiálne návštevy mesta. Kritiku zožala aj samotná etiketa, na ktorej je okrem erbu mesta aj meno Jaroslava Polačeka. Podľa Piška z toho môže politicky rovnako ťažiť, ako by na tom ťažil iný včelár obchodne.  Polaček má však zrejme na všetko odpoveď a tak je pripravený obhájiť sa aj na mandátovom a imunitnom výbore.