Košickí poslanci kritizujú primátora kvôli Art Filmu. Rozdáva ako zo svojho, spoluprácu prisľúbil bez ich vedomia


Foto: Košickí poslanci kritizujú primátora kvôli Art Filmu. Rozdáva ako zo svojho, spoluprácu prisľúbil bez ich vedomia

Najväčší a najznámejší filmový festival na Slovensku Art Film Košice sa bude opakovane vracať do Košíc aj nasledujúcich desať rokov. K tomu záväzku sa zaviazali primátor mesta Jaroslav Polaček a producent MFF Arti Film Ján Kováčik podpisom memoranda počas tohto ročníka.

Primátora teší, že Košice sa stávajú čoraz atraktívnejšou lokalitou pre kinematografov, ktorí tu hľadajú zaujímavé lokality do svojich filmárskych diel. Táto spolupráca tak podrží metropolu východu vysoko na kultúrnej mape Európy.

Podpis memoranda však nesľubuje iba miesta na podujatia, ale aj finančnú pomoc od mesta, ktoré je spoluorganizátorom festivalu. Z pôvodných 40-tisíc sa suma zvýšila na 50-tisíc eur ročne, aj napriek tomu, že skutočné náklady sa pohybujú na úrovni 200-tisíc eur. Ako informuje denník Korzár, je to z dôvodu, že priestory ako Kunstahalle či Kulturpark, kde sa konajú premietania filmov či sprievodné podujatia, sú prenajímané bezodplatne.

Prínos tohto podujatia nikto nespochybňuje, no viacerí poslanci vyjadrili nespokojnosť nad „svojvoľným” rozhodnutím košického primátora, ktorý o memorande informoval verejnosť a médiá a až na záver sa o tom dozvedeli poslanci, ktorí by mali dotáciu festivalu schváliť ako prví na zastupiteľstve.

S kritikou prišla Košická strana, ktorej sa nepáči, že primátor prijal dlhodobý záväzok, na ktorý nemá uznesenie zastupiteľstva ani finančné krytie. „Najprv urobím tlačovku, bombasticky oznámim správu a potom potichučky zaradím do zastupiteľstva narýchlo memorandum… Ten spôsob, akým Polaček ukazuje, že on je samozvaný vládca mesta a nikoho k rozhodovaniu nepotrebuje, mi príde veľmi detinský,” uviedol pre Korzár Marek Fedoročko.

„Nám nevadí podpora festivalu, nám vadí, že neviete šetriť. Rozdávate ako zo svojho, ale mesto nepatrí vám, a my sa snažíme vyvažovať váhy v prospech obyvateľov,“ uviedol svoje stanovisko Roman Matoušek.


V platnosti bolo skôr, než ho schválili poslanci

Zatiaľ čo jedna strana hovorí o míňaní peňazí, ktoré ani nemusí mesto v budúcnosti mať, radnica argumentuje tisíckami turistov, ktorí tak každým rokom podporia podnikateľský sektor. Polaček zároveň poslancom vysvetlil, že memorandum nadobudne platnosť až po ich schválení, keďže obsahuje ratifikačnú doložku. Toto schválenie malo prebehnúť na rokovaní mestského zastupiteľstva naplánovaného na 27. júna. Mesto však o platnosti memoranda informovalo už o dva dni skôr: „Keďže organizátori každoročne mohli počítať s významnou podporou na úrovni mesta aj regiónu, došlo k rozhodnutiu aj oficiálne spečatiť predĺženie spolupráce prijatím spoločného memoranda, ktoré dneškom (25. 5., poznámka redakcie) vstúpilo do platnosti.”

„Je to celé krásna ukážka úcty primátora k poslancom, najprv podpísať záväzok 2,5 milióna na 10 rokov, pustiť informáciu do médií a potom to dať do zastupiteľstva schváliť poslancom. Do veľkej miery to naozaj vzbudzuje dojem, že zastupiteľstvo je už len formálny orgán a poslanec, ktorý za to nezahlasuje, bude označený ako nepriateľ kultúry,“ vyjadril sa pre denník poslanec Róbert Schwarcz.

Otázky tiež smerovali k tomu, že kde je istota, že tie financie neskôr nebudú mestu chýbať a prečo bolo potrebné schváliť memorandum na tak dlhú dobu. Všetko sa to vraj urobilo narýchlo. Aj v tomto prípade sa primátor oprel o to, že išlo o mediálny výtlak a Kováčik nebol prítomný na festivale po celý čas a práve takéto tlačovky pomáhajú pri organizácii ďalších ročníkov.

Memorandum bolo aj napriek pestrej diskusii počas zastupiteľstva schválené, čím sa jeho organizovanie v metropolu východu potvrdilo minimálne do roka 2034. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: