Na Terase sa objavila odchytová klietka na holuby. Je to nehumánne, utýrajú ich k smrti, reagujú Košičania


Foto: Na Terase sa objavila odchytová klietka na holuby. Je to nehumánne, utýrajú ich k smrti, reagujú Košičania Foto: Facebook/Košice - Kuriozity a absurdity/ĽL

Na sociálnej sieti v skupine zameranej na absurdné a kuriózne situácie v Košiciach sa objavil príspevok, ktorý spustil obrovskú vlnu reakcií. Autor ním totiž poukázal na nehumánne zaobchádzanie s holubami počas horúcich letných dní. 

Potraviny Fresh, Obchodný dom Terasa. Odchytová klietka na holuby. Vonku horúčavy cez 30 stupňov Celzia a tu svojvoľne odchytávané holuby, tri dni bez vody a ešte pred vonkajšou jednotkou klímy, kde na nich fúka ďalší horúci vzduch. Pred mesiacom ich takto chytali na streche tejto budovy. Sľúbili nápravu (teda nerobiť to) a urobili toto,” napísal pohoršene autor príspevku.

Zdroj: Facebook/Košice - Kuriozity a absurdity/ĽL

Jeho fotografie neostali bez povšimnutia a hneď spustili diskusiu. Komentujúci sa však rozdelili na dva tábory. „To čo za šp*nu si toto dovolí? Ja byť tam, vyleziem a rozbijem im klietku, šp*ny neľudské,” reagovala nahnevane Petra. „Zase? Nahlásiť. Bol nejaký problém presne s tými klientkami. Nápravu spravili, ale pani/pán to nerešpektuje. Klietky dala na iné miesto. Je to nehumánne. Aby tam nezavítali ochranári,” komentovala Paula. „Premiestnili klietky, vtedy boli hore na streche, teraz ich dali na ,menej viditeľné miesto,” podelila sa o svoju skúsenosť Slávka.Týranie zvierat je na Slovensku trestný čin, keď sa nemýlim, tak treba konať... Sloboda zvierat, polícia, poprípade zavrieť do tej klietky jej majiteľa!” navrhla Lýdia.

Zatiaľ čo mnohí to považujú za týranie zvierat, iní v tom zrejme problém nevidia. Holuby považujú za škodcov, ktorí znečisťujú ich okolie. „Veď robia bordel. Toto vás trápi? Zoberte si ich domov,” zareagovala jedna komentujúca. „Ochranári nech si ich dajú sebe na balkón, aby neotravovali ostatných ľudí a bude po probléme, pomaly budeme chrániť aj potkany,” zareagoval Ján. „Tieto komentáre tu nemajú chybu. Tá väčšina nemá ani poňatia o tom čo tu píše. Zoberte si tie holuby domov, ak ste takí hrdinovia,“ odkázal Vladimír.



Celú túto diskusiu pomyselne uzavrela Niki, ktorá zrejme jasne popísala celý problém: „Je rozdiel medzi odchytom, prípadne reguláciou a očividným deb*lizmom, lebo to je jedno, či je to holub, myš, alebo iná živá bytosť. Na tomto sa niekto odbavuje asi, lebo to nemá nič spoločné s odchytom, keď na nich nechajú ešte z klímy vzduch fučať, iba ich utýrajú k smrti.”

Našťastie, odstránenie problému na seba nenechalo dlho čakať. V pondelok ráno bola klietka odstránená. „Áno, mnoho ľudí neznáša holubov, ale dá sa spolužitie riešiť ako vo vyspelých krajinách na svete. Postaviť mestské holubníky v parku a eliminovať počty likvidáciou vajíčok,” navrhla Renáta.

Ohľadom tohto problému sme sa obrátili aj na spoločnosť Fresh, ktorú sme požiadali o stanovisko. Zároveň sme kontaktovali Slobodu zvierat, aby nám ozrejmila, čo robiť v podobných prípadoch a na koho sa obrátiť.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: