FOTO: Cykloturistika v Slovenskom raji je na vyššej úrovni. Odpočívadlá či nabíjacie stanice sľubujú lepší zážitok


FOTO: Cykloturistika v Slovenskom raji je na vyššej úrovni. Odpočívadlá či nabíjacie stanice sľubujú lepší zážitok
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Popularita cykloturistiky v okolí Národného parku Slovenský raj neustále rastie, pričom čoraz viac turistov, športovcov a miestnych obyvateľov využíva nové možnosti, ktoré im región ponúka. Najnovšie investície v rámci projektu združenia obcí Mikroregión Slovenský raj - Sever prinášajú významné vylepšenia cyklistickej infraštruktúry, financované z dotačného programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja.

Vďaka tejto iniciatíve bolo v obciach Hrabušice, Betlanovce, Letanovce, Arnutovce, Spišská Nová Ves, Košiarny briežok, Čingov, Mlynky, Dedinky a Stratená vybudovaných desať nových nabíjacích staníc pre elektrobicykle. Spolu s nimi bolo strategicky umiestnených sedem cyklistických prístreškov, ktoré zvýšia komfort a bezpečnosť pre cyklistov.

Po celom regióne boli rozmiestnené stojany na bicykle, veľkoplošné mapy či informačné tabule, aby bola úroveň informovanosti čo najvyššia. Nechýbajú ani odpadkové koše, lavičky či stoly. Odpočívadlá neposlúžia len na oddych, ale sú tiež vybavené modernými technologickými riešeniami. „Strešná konštrukcia obsahuje fotovoltické obojstranné panely, ktoré zabezpečujú energiu pre kompletný ostrovný systém. Pod lavičkou je nainštalovaná technológia, ktorá umožní cyklistom nabíjať svoje elektrobicykle priamo na mieste. Toto riešenie je nielen praktické, ale aj ekologické, čo zodpovedá filozofii trvalo udržateľného rozvoja regiónu,” priblížila župa.



Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku bola hlavnou myšlienkou projektu podpora relaxu a oddychu v malebnom prostredí Slovenského raja. S podporou vo výške 170-tisíc eur bolo možné realizovať všetky plánované investície a zabezpečiť, aby mal projekt dlhodobý pozitívny dopad na celý región. Projekt bol úspešne realizovaný vďaka spolupráci desiatich obcí a mesta Spišská Nová Ves, ktoré preukázali, že spoločné úsilie a zdieľanie zdrojov môžu priniesť veľké výsledky a prínosy pre celý mikroregión.

Celý región Slovenského raja ponúka vyše 110 kilometrov značených cyklotrás, ktoré vedú cez atraktívne miesta ako Čingov, Podlesok, Dedinky, Stratená a mnoho ďalších. Vďaka týmto novým investíciám sa región stáva ešte atraktívnejším pre cyklistov všetkých vekových kategórií a úrovní zručností, čím sa podporuje rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu.