Z víkendového počasia sme sa dlho netešili. V Košickom kraji dnes udrú silné búrky, priniesť môžu aj krúpy


Foto: Z víkendového počasia sme sa dlho netešili. V Košickom kraji dnes udrú silné búrky, priniesť môžu aj krúpy Foto: Facebook

Horúce slnečné víkendové počasie sme si dlho neužili. Už dnes ho totiž vystriedajú búrky, ktoré zasiahnu východnú časť Slovenska. Výnimkou nie je ani Košický kraj, kde v každom okrese meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred búrkami. Tá potrvá od 11:00 do 17:00 hod.

Búrky môžu so sebou priniesť silný dážď, vietor či krúpy, ktoré môžu dosiahnuť priemer až dva centimetre. Naposledy sa z takýchto výstrah na západe Slovenska vykľula obrovská pohroma. Búrky tam zanechali spúšť, pričom mnohé mestá ostali zaplavené. Nateraz len ostáva dúfať, že počasie na východe nezanechá podobné následky.

„Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb,” varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zdroj: shmu.sk

Prečítajte si viac: