Zmeniť poskytovateľa internetu bude jednoduchšie, ovplyvniť to môže aj ceny či ponúkané výhody


Foto: Zmeniť poskytovateľa internetu bude jednoduchšie, ovplyvniť to môže aj ceny či ponúkané výhody Foto: Pixabay

Nevyhovuje vám váš poskytovateľ internetu a máte rôzne dôvody, prečo ho zmeniť? Ak ste odpovedali áno, máme pre vás dobré správy. Internet si po novom budete vedieť zmeniť rovnako jednoducho ako telefónne číslo a telefónneho operátora. Novinka, ktorú zaviedol Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, bude platiť od začiatku budúceho roka.

„Každý operátor, ktorý poskytuje internet, musí umožniť zákazníkovi preniesť si internet k inému operátorovi a to s tým, že všetky náležitosti vybaví za vás,“ uviedol úrad v tlačovej správe.

V praxi by táto zmena mala pomôcť práve zákazníkom. Doteraz totiž zmena poskytovateľa internetového pripojenia nemusela byť jednoduchá. Problémy mohla robiť viazanosť, či rôzne ustanovenia v zmluve, ktoré užívateľa internetu skôr obmedzovali.

Všetko vybaví poskytovateľ služby

„Chceli sme odbremeniť ľudí - zákazníkov telekomunikačných operátorov od nadbytočnej administratívy,“ uviedol Ivan Martyák z úradu pre reguláciu. „Ak budete chcieť kvôli čomukoľvek zmeniť operátora prostredníctvom ktorého máte internet, bez okolkov všetko potrebné od začiatku januára 2025 zariadi za vás váš novozvolený operátor, u ktorého chcete po novom služby internetu využívať,“ opísal zmeny podrobnejšie.


Bude internet lacnejší?

Zmena operátora by súčasne podľa úradu mala prebiehať plynule a zákazník by sa bez internetu nemal ocitnúť na viac ako jeden deň. Po skončení zmluvy k určitému dátumu u jedného poskytovateľa by mala plynule naskočiť zmluva a pripojenie u druhého.

„Úrad tiež očakáva, že operátor, ktorého bude chcieť zákazník opustiť, sa mu bude snažiť ponúknuť lepšie podmienky na to, aby si zákazníka udržal,“ informuje štátny regulátor. To by napokon mohlo znamenať aj nižšie ceny za internet, či väčšiu ponuku rôznych akcií a zliav.

Ak by operátor žiadosť o zmenu poskytovateľa vybavil neskoro, zákazník by podľa vyhlášky mal mať nárok na odškodnenie. Rovnako by tak malo byť v prípadoch prenosu internetu bez súhlasu zákazníka, či pri nedodržaní zmluvných podmienok. Úrad bude tiež posudzovať podnety zákazníkov a ak sa porušenie potvrdí, poskytovateľ internetu bude riskovať pokutu vo výške od 200 eur do 5 percent svojho obratu.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: