Vysvedčenie si prevzalo takmer 40-tisíc žiakov v Košickom kraji. Niektorí do lavíc zasadli naposledy


Foto: Vysvedčenie si prevzalo takmer 40-tisíc žiakov v Košickom kraji. Niektorí do lavíc zasadli naposledy Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Zazvonil zvonec a školského roka je koniec. Práve dnes si študenti prevzali svoje vysvedčenie, ktoré je výsledkom ich celoročnej snahy. Mnohí absolventi sa už do školských lavíc už nevrátia, iní zas potrebujú načerpať sily do ďalšieho akademického roka.

V Košickom kraji končí takmer 5 800 absolventov, pričom koncoročné vysvedčenia si z rúk učiteľov prevezme vyše 22 077 stredoškolákov, ktorí navštevovali jednu zo 64 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja.


„ Brány strednej školy opúšťajú aj prví absolventi nových odborov, a to inteligentné technológie, programovanie digitálnych technológií a správca inteligentných a digitálnych systémov, ktorí študovali na Strednej odbornej škole informačných technológií na Ostrovského ulici v Košiciach,” informovala župa s tým, že nové odbory boli zavedené na základe dopytu zamestnávateľov v IT oblasti. Okrem toho si vysvedčenie po prvýkrát prevzali aj študenti medzinárodného programu IB Diploma Programme, ktorý ako jediný otvorili na Gymnáziu, Šrobárova 1 v Košiciach.

Košická župa aj v tomto roku investovala do modernizácie a rekonštrukcie priestorov škôl či materiálno-technického vybavenia. Napríklad na Strednej odbornej škole techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci pribudlo nové školské autocentrum, Stredná priemyselná škola technická na Hviezdoslavovej ulici v Spišskej Novej Vsi a Obchodná akadémia v Michalovciach sa premenili na zelenú oázu, a z novej multifunkčnej telocvične sa tešia gymnazisti z Javorovej 16 v Spišskej Novej Vsi.



Novinky pribudnú aj v ďalšom roku. Na Šrobárovej otvoria nový stredný stupeň medzinárodného vzdelávacieho programu IB – Middle Year Programme, ktorý pripravuje žiakov na medzinárodne uznávanú maturitnú skúšku v pokračujúcom IB Diploma Programme. Okrem toho bude po prvýkrát spustený študijný odbor učiteľstvo v materských školách a vychovávateľstvo, a to na Obchodnej akadémii v Rožňave. Na Strednú odbornú školu Jána Bocatia v Košiciach sa zase po dlhých rokoch vráti odbor hotelová akadémia.

Lavice 34 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice dnes navždy opustilo 1 615 deviatakov. Spolu si však vysvedčenie prevzalo 17 240 základoškolákov, medzi ktorými boli aj deti odídencov z Ukrajiny, ktorí študovali v metropole východu.


„Materské školy navštevovalo 5 600 detí, z toho bolo 1860 prípravkárov. Na piatich základných umeleckých školách (ZUŠ) rozvíjalo talent 4 172 žiakov a jazykové školy učili 1 185 poslucháčov. Na všetkých týchto druhov škôl išlo o mierny nárast,” informuje mesto Košice.

To, že v košické školy patria medzi tie najlepšie, odzrkadľuje aj každoročné hodnotenie Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). To vyhodnotilo, že najlepšou základnou školou je Cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej ulici. V rebríčku sa umiestnili aj ZŠ Staničná 13 či ZŠ Krosnianska 4. Medzi najúspešnejšie sa tiež radia ZŠ Mateja Lechkého, ZŠ Námestie Ladislava Novomeského, ZŠ Park Angelinum, ZŠ Požiarnická 3.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: