Žalostný pohľad na provizórny príbytok na Jarmočnej. Pomoc tu potrebuje 7-členná rodina


Foto: Žalostný pohľad na provizórny príbytok na Jarmočnej. Pomoc tu potrebuje 7-členná rodina Foto: Facebook/Dobrovoľnícke centrum Košického kraja

Dobrovoľnícke centrum Košického kraja je nezisková organizácia, ktorá funguje už dlhé roky. Za ten čas poskytla nespočetné množstvo prospešných služieb a dobrovoľníckych aktivít, pričom pomohla nespočetnému množstvu ľudí bez rozdielu na národnosť, vek, sociálnu situáciu či rasu. V rámci svojej dobrovoľníckej činnosti sa zameriavajú aj na ľudí v núdzi či rodiny žijúce na pokraji spoločnosti. Ich pozornosti preto neunikli ani nelegálne osídlenia na Jarmočnej ulici v mestskej časti Košice - Juh.

Konkrétne tentokrát zverejnili na svojej sociálnej sieti výzvu o pomoc pre rodinu, ktorá žije v provizórnom obydlí. V obydlí, ktorého veľkosť by sme mohli prirovnať k menšej komôrke, spolu žije až sedem ľudí.


Na tomto mieste dobrovoľníci už v minulosti usporiadali upratovaciu brigádu a vzdelávali miestnych, ktorých je vyše dvesto, ohľadom udržiavania poriadku a čistoty. Aj napriek tomu tu však žije mnoho ľudí, ktorým robí začlenenia sa do spoločnosti a bežného života problém.

Boj s bezdomovectvom a nelegálnymi osadami je beh na dlhé trate. Košice majú ako jedno z mála miest vypracovanú Koncepciu postupného ukončovania bezdomovectva do roku 2030, keďže sa vzhľadom na 13 nelegálnych osídlení venujú tejto problematike ako jediní na Slovensku. Z toho dôvodu boli Košice zaradené medzi vybrané európske mestá, kde prebehne koordinované sčítanie ľudí bez domova. Týmto krokom by sa mohlo pomôcť mnohým k jednoduchšiemu navráteniu sa do spoločnosti a k dôstojnému životu.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: