Útulňa Kráľova studňa sa využíva už od začiatku mája. V nedeľu vás tam po Prázdninovej túre čaká guláš


Foto: Útulňa Kráľova studňa sa využíva už od začiatku mája. V nedeľu vás tam po Prázdninovej túre čaká guláš Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Na mieste, kde v roku 1926 vyrástla malá zrubová útulňa, ktorá po Druhej svetovej vojne zanikla, vyrástla nová. Od mája poskytuje drevená stavba pri Kráľovej studni v pohorí Čierna hora nocľah a úkryt turistom prechádzajúcim najznámejšou diaľkovou turistickou trasou na Slovensku, Cestou hrdinov SNP.

Využiť ju môžu aj výletníci na opekačku, v blízkosti sa nachádzajú nové ohniská s lavičkami, drevené prístrešky a tiež prameň vody, od ktorého sa odvíja aj názov miesta.

„Mestské lesy Košice sa rozhodli vybudovať a venovať novú útulňu pre potreby turistickej verejnosti. Poskytnúť má krátkodobé, trvalo prístupné zázemie pre núdzový nocľah, útočisko pred nepriazňou počasia a krátku regeneráciu pre turistov, putujúcich po blízkej hlavnej červenej turistickej magistrále – Ceste hrdinov SNP Devín - Dukla, ktorej popularita každým rokom rastie,“ píšu Mestské lesy.

Mesto Košice organizuje v nedeľu 30. júna na tomto mieste Prázdninovú túru spojenú s prezentáciou novej útulne. Tá začne o 11:00 hod., na Kráľovej studni vás bude čakať guláš, ktorý bude variť aj košický primátor. „Vstupenkou je dobrá nálada, pre najmenších turistov je pripravené sladké prekvapenie,“ dodáva mesto.  


Dostanete sa sem z buď z Kavečian cez Hrešnú, čo je trasa dlhá 6,3 kilometra a zvládnete ju za dve hodiny, alebo z Alpínky, Jahodnej, Kysaku, Družstevnej pri Hornáde, Košickej Belej či ďalších lokalít po turistických značkách. Prísť môžete aj na bicykli po bežných cyklocestách alebo cyklotrase zo Sokoľa, Alpinky či Jahodnej. 

Rozostavaná útulňa. Zdroj: Mestské lesy Košice a.s.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo
Miesto: Kráľova studňa
Dátum: 30.06.2024


Prečítajte si viac: