Stala sa z Verejného cintorína betónová džungľa? Košičania majú na to svoj názor, mesto argumentuje


Foto: Stala sa z Verejného cintorína betónová džungľa? Košičania majú na to svoj názor, mesto argumentuje Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Verejný cintorín na Rastislavovej ulici v Košiciach prešiel veľkou revitalizáciou, čo si vyžiadalo celkové investičné náklady na úrovni 1,6 milióna eur. Oficiálneho otvorenia a slávnostného požehnania sa dočkal v polovici mája, kedy mohla verejnosť vidieť už všetky zmeny, ku ktorým v tomto areáli došlo.

Projekt revitalizácie zahŕňal komplexnú obnovu a modernizáciu celého vstupného priestoru na ploche takmer 5 800 metrov štvorcových. Rekonštrukciou prešiel centrálny kríž, trhovisko, prístupové a účelové cesty, chodníky či priľahlé parkovisko, cintorín osvetľujú nové LED svietidlá a nechýba ani nový mobiliár.

Z Verejného cintorína sa tak stalo reprezentatívne miesto posledného odpočinku. A síce sa mesto pýšilo týmto úspešným projektom, nie každému sú nové prvky „po chuti“. „Verejný cintorín v Košiciach: betón horizontálny, betón vertikálny, betón stromový...,” napísal Košičan Tibor, ktorý zverejnil zopár fotografií cintorína v skupine združujúcej miestnych obyvateľov.



Pod jeho príspevkom sa okamžite spustila diskusia. Mesto hovorí o rozširovaní zelene, ale zatvára ľudí do betónových domov, obchodov, obložíme betónom, jeden až dva stromy tenké ako prútik, aby sa nepovedalo,” posťažoval sa Marián. Totálny hnus. Žiadna nižšia výsadba ako oblbovali pred realizáciou,” píše Martin. „Keď som to videla, som si povedala, že mŕtvi sa obracajú v hrobe. Už len tam ufo chýba nad krížom,” myslí si Paula. „Surové a brutálne mi to príde,” reagoval ďalší komentujúci. 

„Za mňa veľmi málo využitá možnosť zveľadiť priestor a spraviť ho zelenším. Táto móda betónových priestranstiev, čo sa nazýva revitalizácia, je dosť desná. Kompromis betón a viac zelene by bol podľa mňa lepší. Ale uvidíme časom, rada sa budem mýliť,” skonštatovala Tinky.

Nie všetci však zdieľajú tento negatívny pohľad. Podľa mňa je to vkusné, pekné. Tie stromy o dva tri roky budú mať väčšie koruny. Bude to dobré. Lepšie než chodiť po blate, si myslím,” reagovala Karin. „Chcete chodiť po blate? Či asfalt bol lepší? Veď tie stromy vyrastú a budú robiť tieň, ale nie všetko je hneď,” pridal sa Janči.Nerozumiem plaču kritizujúcich. Betónová plocha je skoro rovnaká, iba krajšia, rovnejšia. Pred krížom pribudli síce bočné betónové stĺpy, ale taktiež stromy, ktoré o chvíľu vyrastú a budeme radi, že tam sú,” pridal sa na ich stranu Slavo.

Mesto reaguje

Na reakcie nespokojných občanov ohľadom „betónovej džungle“ reagovalo mesto ešte nedávno. Podľa neho je zelene dostatok, keďže v okolí cintorína vysadili 59 stromov, z toho 29 do špeciálneho systému TreeParker, ktorý drevinám zabezpečí dostatočný priestor na rozvoj koreňovej sústavy.

„Okrem stromovej aleje sa postupne zazelenajú aj betónové palisády po stranách námestia pred centrálnym krížom, za ktorými budú vysadené popínavé rastliny. Zelený a ekologický bude aj povrch parkoviska so zatrávnenými parkovacími miestami,” argumentovalo mesto s tým, že tu zaručene nebudú chýbať stovky kríkov, trvaliek či popínavých rastlín, ktoré dotvoria celý priestor.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: