Tri košické divadlá dostanú nové názvy. Prečo ich bolo potrebné meniť?


Foto: Tri košické divadlá dostanú nové názvy. Prečo ich bolo potrebné meniť? Foto: Facebook/Bábkové divadlo v Košiciach

Úvod pracovného týždňa patril rokovaniu zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Krajskí poslanci zasadli na stoličky poslednýkrát pred prázdninami, najbližšie sa uvidia až koncom augusta. V rámci pondelkového zastupiteľstva diskutovali o niekoľkých bodov vrátane zmeny názvu troch divadiel v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Poslanci ich premenovanie schválili, pričom dôvodov, prečo tak urobiť, bolo niekoľko. „Zabezpečenie lepšej rozpoznateľnosti divadiel ako organizácií zriadených Košickým samosprávnym krajom, potreba rebrandingu divadiel či nastavenie lepšej komunikácie ich vizuálnej identity v konkurenčnom prostredím,” informovala župa.

Nové názvy vstúpia do platnosti od 1. januára 2025. Babkové divadlo v Košiciach sa premenuje na Bábkové divadlo Košického kraja, Divadlo Romathan v Košiciach získa názov Krajské divadlo Romathan a Divadlo Thália Színház ponesie meno Thália Színház - krajské divadlo.



Vo všetkých spomínaných kultúrnych inštitúciách aj spolu so Spišským divadlom poslanci schválili s platnosťou od 1. júla 2024 rozšírenie predmetu ich činnosti o kultúrno-vzdelávaciu a výchovnú činnosť. „Rozšírenie umožní divadlám efektívnejšie využívanie grantových schém v súvislosti s možnosťou poskytovania kultúrno-vzdelávacích a výchovných služieb, možnosť organizovania workshopov a iných vzdelávacích aktivít v oblasti divadelnej pedagogiky, možnosť organizovania letných táborov a využívania rekreačných poukazov v súvislosti s organizovaním letných táborov, možnosť generovať príjmy z vlastnej činnosti,” uvádza sa v dôvodovej správe.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: