Na východe pribudlo ďalšie atraktívne miesto na kúpanie. Príďte si zaplávať na Palcmanskú Mašu


Palcmanská Maša pribudla v zozname vôd určených na kúpanie

Foto: Na východe pribudlo ďalšie atraktívne miesto na kúpanie. Príďte si zaplávať na Palcmanskú Mašu Foto: čitateľ/DK

Na Slovensku sme mali doteraz celkovo 32 lokalít, ktoré sú zákonom vyhlásené ako vody určené na rekreačné kúpanie, pričom ide o prírodné a nie umelé vodné plochy. Tento počet sa v tomto roku navýšil o ďalšie tri - jazero Klinger a Belianske jazero v okolí Banskej Štiavnice, a Palcmanskú Mašu pri obci Dedinky.

Na mape Košického kraja je tak o jedno chránené územie navyše, ktoré má dlhodobo vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie. „Neznamená to však, že iba 35 lokalít zaradených medzi VUK je počas kúpacej sezóny vhodných na kúpanie. Vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné prírodné vodné plochy s prevádzkovateľom alebo bez neho, ktoré počas kúpacej sezóny úrady verejného zdravotníctva kontrolujú pravidelne,” vysvetľujú odborníci.

Palcmanská Maša je najväčšia vodná nádrž na území Slovenského raja, ktorá bola vytvorená na hornom toku Hnilca. Jej brehy obopínajú ubytovacie, športové či rekreačné zariadenia. Táto oblasť je turisticky veľmi vyhľadávaná aj kvôli jej lokalite v Hnileckej doline, avšak treba brať do úvahy fakt, že ide o jednu z najchladnejších nádrží. Aj preto si viete na nej okrem plávania začlnkovať či vyskúšať iné vodné športy.


Okrem Palcmanskej Maše môžu východniari zavítať aj do ďalších miest s rovnakým statusom. Rekreačné kúpanie ponúka aj Zemplínska Šírava, Pod Bukovcom, Ružín či Veľká Domaša. Celý zoznam vôd určených na kúpanie nájdete na tomto odkaze.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj