Filmový festival Art Film nikam neodchádza. Do Košíc sa bude vracať aj najbližších desať rokov


Foto: Filmový festival Art Film nikam neodchádza. Do Košíc sa bude vracať aj najbližších desať rokov Foto: Facebook/IFF Art Film Košice

Metropola východu hostí v týchto dňoch najväčší a najznámejší filmový festival na Slovensku Art Flm Košice, kde sa predstavujú populárne ja menej známe diela miestnej či svetovej kinematografie. Tento festival prichádza do Košíc už opakovane od roku 2016 a dobrou správou je, že sa tu bude organizovať aj ďalších desať rokov. Rozhodol o tom podpis memoranda, ku ktorému pristúpil primátor mesta Jaroslav Polaček a producent MFF Arti Film Ján Kováčik.

„Košice ponúkajú ideálne prostredie pre konanie filmového festivalu, ktorý sa už stal symbolickým a aj reálnym rodinným striebrom slovenskej kinematografie a kultúry, navyše s významným presahom k filmovému svetu. Je radosť spolupracovať so zástupcami mesta i regiónu, ktorí Art Film vnímajú rovnako – ako podujatie, na ktoré môžeme byť spoločne hrdí. Predĺženie spolupráce o ďalších desať rokov nám dáva možnosti ako ďalej spoločne dlhodobo zlepšovať a zveľaďovať úžasné podujatie, akým nesporne je,” uviedol Ján Kováčik.

Zdroj: iffartfilm.com

Primátor zdôraznil, že toto prestížne podujatie drží Košice skutočne vysoko na kultúrnej mape Európy, a tak neboli dôvody na to, prečo v tejto spolupráci nepokračovať.


„Tak ako vieme byť dobrým partnerom pre športovcov a mesto premeniť na pomyselný štadión či maratónsku trať, vďaka rozvinutej kultúrnej infraštruktúre ponúkame produkcii festivalu ideálne zázemie. Zároveň ma teší, že sa Košice stávajú čoraz atraktívnejšou lokalitou pre tvorcov filmov a seriálov, vďaka ktorým propagujeme naše mesto doma i v zahraničí,“ skonštatoval Jaroslav Polaček.


Festival trvá od 21. do 28. júna, pričom sa filmovou atmosférou zahalia priestory Kunsthalle, Kulturparku, kina Úsmev, kina Veritas, Katovej bašty či Záhradného kina. Tento ročník ponúka vyše 140 filmov, ktoré sa premietali aj na svetových festivaloch v Cannes, Benátkach, Sundance či Rotterdame.