Slovenské Cannes slávi jubileum! Košický festival odštartoval filmovými lahôdkami


Foto: Slovenské Cannes slávi jubileum! Košický festival odštartoval filmovými lahôdkami Foto: Facebook/Rasťo TRNKA

Slovenské Cannes oslavuje svoje veľkolepé 30. výročie. Prestížny festival ArtFilm počas tohto týždňa mení mesto na centrum filmového umenia, kde sa milovníci kinematografie môžu tešiť na tie najlepšie filmy od renomovaných tvorcov. Práve vďaka tomuto festivalu je región označovaný ako „Film friendly region.

Festival ArtFilm ponúka rozsiahly priestor pre prezentáciu diel najnovšej svetovej kinematografie, významných titulov filmovej histórie a kvalitných snímok slovenského audiovizuálneho prostredia. Tento pestrý program zaručuje, že si každý nájde to svoje.

Košický samosprávny kraj intenzívne podporuje rozvoj filmového priemyslu a sľubuje, že bude robiť všetko preto, aby záujem o filmové umenie naďalej rástol. Festival je nielen oslavou filmu, ale aj príležitosťou pre miestnych tvorcov a milovníkov filmu, aby sa stretli a zdieľali svoju vášeň.


Na Slovensku sa koná už od roku 1993. Svoje začiatky mal v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, no od roku 2016 sa jeho domovom stali Košice, kde získava čoraz väčšiu popularitu a význam.

Filmy na festivale súťažia v rôznych kategóriách. Trojčlenná medzinárodná porota, zložená z odborníkov z rôznych filmových oblastí, zaručuje vysokú úroveň a prestíž festivalu. Tento rok sa na festivale prvýkrát predstaví aj seriál, čo je veľká novinka a zároveň príležitosť pre ďalších tvorcov.

Zdroj: Facebook/Rasťo TRNKA




Zdroj: Facebook/Rasťo TRNKA