FOTO: Prezident Peter Pellegrini prišiel do Košíc. Stretával sa s občanmi a nazrel aj na výstavbu automobilky Volvo


FOTO: Prezident Peter Pellegrini prišiel do Košíc. Stretával sa s občanmi a nazrel aj na výstavbu automobilky Volvo
Galéria: 20 fotiek
Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Novovymenovaný prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa ešte pred inauguráciou zasadil o to, že plánuje úradovať aj z regiónov a chce sa stretávať s občanmi aj mimo hlavného mesta. Svoj prísľub tak naplní len pár dní po oficiálnom vymenovaní. V piatok 21. júna zavítal do metropoly východu, kde ho čakal pestrý program.

Návštevu Košíc začal už tradične návštevou regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta SR v Starom Meste, kde sa stretol aj so starostom tejto mestskej časti Igorom Petrovčíkom. „Príchod prezidenta do kancelárie na východe Slovenska nemá byť nejakou slávnosťou, ale má byť prirorodzeným javom, že sa občania so svojim prezidentom stretnú aj častejšie ako raz za rok alebo pri nejakých výnimočných udalostiach, preto sa naozaj teším, že tu máme vytvorené takéto dobré prostredie, podmienky a ja sa tu budem vraciať v pravidelných intervaloch a stadiaľto z Košíc potom vyrážať do jendotlivých regiónov,” uviedol po úvodnom strenutí v regionálnej kancelárii.


Ďalšie kroky prezidenta viedli na slávnostnú benefíciu pri príležitosti 100. výročia otvorenia Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura, kde sa stretol aj s bývalým prezidentom a primátorom Košíc Rudolfom Schusterom a ďalšími významnými osobnosťami. Prezident sa prihovoril všetkým zdravotníkom, ktorí sa podieľajú na záchrane životov a zdôraznil ich neoceniteľný prínos. Počas benefície bolo ocenených 27 osobností košickej medicíny, ktoré prispeli k rozvoju a sláve štátnej nemocnice doma i v zahraničí.                                                  

                                                    Príhovor na slávnostnej benefícii


Stretnutie so županom

S Petrom Pellegrinim sa stretol aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Hlavnými témami stretnutia boli rozvoj spolupráce medzi prezidentskou kanceláriou a župou, ale aj stieranie regionálnych rozdielov. Prezident zdôraznil význam regionálneho rozvoja a potrebu zlepšovania infraštruktúry, zdravotníctva a školstva. Predstavil tiež svoje priority v oblasti zahraničnej aj vnútroštátnej politiky. Župan zas pripomenul dôležité témy pre Košický kraj.

„Oceňujem, že s pánom prezidentom máme rovnaký pohľad na vyrovnávanie rozdielov medzi východom a západom Slovenska. Už teraz vidíme priestor na spoluprácu na veľkom strategickom projekte, ktorý presahuje hranice nášho regiónu. Spoločnú reč sme našli aj v oblasti životného prostredia,“ uviedol po stretnutí Trnka.

Rozhovory s primátormi

Pred Historickou radnici privítal Pellegriniho košický primátor Jaroslav Polaček spolu s hudobným doprovodom. „Verím, že naše strenutie bude začiatkom korektnej a zmysluplnej spolupráce medzi medzi mestom Košice a prezidentskou kanceláriou a impulzom pre pozitívne zmeny. Budeme veľmi v’dační za Váš záujem a podporu pri projektoch a iniciatívach, ktoré môžu prispieť k rozvoju nášho mesta a k zlepšeniu kvality života našich obyvateľov,“ odkázal primátor.

Cenné rady a skúsenosti si vymenil aj s Rudolfom Schusterom. Hovorili hlavne o výzvach, ktoré stoja pred slovenskou diplomaciou.

Záver patril návšteve priemyselného parku Valaliky, kde už čoskoro bude stáť švédska automobilka Volvo. Prehliadky sa zúčastnil spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou.

Počas celého dňa sa stretával s občanmi, rozdával podpisy a fotil sa s nimi, aj napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam súvisiacim s atentátom na Roberta Fica.