VIDEO: Košičanov desia premnožené potkany. Boja sa vysypávať smeti či mať otvorené okná, ničia aj autá


V Košiciach sú premnožené potkany, obyvateľom naháňajú strach

Foto: VIDEO: Košičanov desia premnožené potkany. Boja sa vysypávať smeti či mať otvorené okná, ničia aj autá Foto: ilustračné/pexel.com/DSD

S rastúcimi teplotami čakajú obyvateľov miest nepríjemné prekvapenia v podobe plazov či hlodavcov vyskytujúcich sa na sídliskách. Podobne je to aj v Košiciach, kde sa za posledné obdobie premnožili potkany. Obyvateľovi sídliska Nad jazerom sa podarilo ich zachytiť na videu, ktoré zverejnil v miestnej facebookovej skupine.

Znázornená lokalita spadá pod ulicu Jenisejská 71. Ako tvrdí, nejde o nič príjemné, ľudia majú strach vynášať smeti. Ich prítomnosť potvrdili aj občania ďalších ulíc. O to viac s daným problém zápasia majitelia rodinných domov.


„Tohto roku je ich veľa. Bývame v rodinnom dome a mali sme 6-kilogramovú otravu. Všetko zožrali, ešte aj muškáty a smraďošky, pričom máme tri mačky, ktoré ich tiež chytajú,“ uviedla používateľka Anna.

Niektorí miestni im vymysleli prívlastok jazerské veveričky. Na sídlisku ich nájsť možno všade, nielen v okolí smetiakov. „Mal som už aj zdochnuté pod kapotou. Včera sme ich akurát našli. Klíma strašne smrdela z toho,“ podelil sa so svojou skúsenosťou ďalší člen skupiny.

Ako tvrdí používateľka Jana, nepomôže ani zatváranie kontajnerov. Pred pár dňami zistila, že na Cingovskej ulici je na ich spodnej strane diera, prostredníctvom ktorej sa dostávajú dnu. Obyvatelia začínajú mať obavy aj z otvorených okien a balkónov, pretože sa boja, že dané nemilé prekvapenie nájdu u seba doma v obývačke.


„Za dva týždne som u mňa v servise riešil tri autá z Jazera. Diagnóza - prekúsaná elektrika. Potkany behajú všade, kde sa človek pozrie,“ upriamil používateľ Tomi pozornosť na ďalšie riziko, ktorému sú občania vystavení.

„Poznám jedno riešenie. Stačí si brať príklad z Turecka a Grécka. Vážme si mačičky a majme ich viac a miesto zabíjania ich prikrmujme a starajme sa o ne,“ ponúkol možné riešenie používateľ Patrik.

Obyvatelia sa sťažujú na nedostatočné opatrenia mesta. Nechápu, prečo sa nemôžu radšej zaviesť podzemné kontajnery, ktoré by tomu mohli predísť. Aj napriek tomu, že za odpad platia nemalé peniaze, na sídlisku je neskutočný neporiadok.

Rovnako kritizujú aj nedostatočnú deratizáciu. Naposledy ju mesto vykonalo v apríli tohto roka, avšak to nestačí.

K diskusii sa pridala aj starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Je to, bohužiaľ, v celom meste. Pripravujeme k tomu veľkú informačnú kampaň, lebo súvisí to s viacerými krokmi a opatreniami. Aj keď sa bude deratizovať každý týždeň, pokiaľ ich budú ľudia pásť a kŕmiť, len sa zacyklíme,“ priblížila situáciu.

„Oslovili sme Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RUVZ) s požiadavkou o nariadenie deratizácie v celom meste a aj iných metód ako je klasická deratizácia. Podľa nás sú tie hlodavce už imúnne. Vyčlenili sme aj finančné prostriedky v rozpočte, takže čakáme už len na stanovisko RUVZ,“ dodala.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj