Súd v Košiciach rozložil detský gang. Terorizovali celé sídlisko, teraz si odpykajú tresty


Súd v Košiciach rozložil detský gang

Foto: Súd v Košiciach rozložil detský gang. Terorizovali celé sídlisko, teraz si odpykajú tresty Foto: pexels.com

Ešte v roku 2022 terorizovali košické sídlisko KVP. Šestica mladíkov, ktorí nemali v čase svojho vyčíňania ani 15 rokov, definitívne spoznala svoje tresty. Hlavným dôvodom, prečo sa pred mestský súd v Košiciach postavili bolo ich vyčíňanie v košických uliciach. Detský gang, ako ich vtedy verejnosť nazývala, sa dopustil hneď niekoľkých trestných činov. Aj keď väčšina obstála s podmienkou, ich líder si odkrúti prísnejší trest.

Ešte pred dvoma rokmi na Sídlisku KVP v Košiciach došlo k niekoľkým napadnutiam. Polícia neskôr zistila, že väčšinu týchto činov má na rováši partia mladých chlapcov. Tí sa za svoje skutky rozhodne nehanbili a častokrát sa dali nájsť aj nahrané na videu a následne zverejnené na ich profiloch na sociálnych sieťach.

Slovenskom snáď najviac zarezonoval prípad napadnutého dôchodcu. Ničnetušiaceho penzistu ešte v roku 2022 napadli priamo na autobusovej zastávke na Triede KVP. Potom, ako k nemu pristúpili ho sotili na zem, kde doňho aj naďalej udierali a kopali. Celú „akciu“ si pritom mladíci nahrali aj na video.

Na rováši toho mali viac, súd sa s mladíkmi nemaznal

Mladíkom boli postupne vznesené obvinenia zo zločinov a prečinov. Pred súd sa podľa polície mali postaviť za lúpež, vydieranie, výtržníctvo a opakované obmedzovanie osobnej slobody a vydieranie. V „klube bitkárov“ mali byť Nicolas I., Samuel D., Tomáš M. Anton B. a Peter K., ktorí, takmer zhodne, označili za svojho vodcu Patrika R..


Ako píše košický Korzár, pred súd sa postavili v plnej zostave. Chýbať mal len Anton B., ktorý sa pred súdom ospravedlnil zdravotnými dôvodmi. Patrik, ktorý mal byť lídrom detského gangu sa pred súd už v minulosti postavil, pričom obstál len s podmienkou. Tú však nevyužil a pred sudcu sa postavil znova. 

Aj keď mladíci v niektorých prípadoch namietali, že obžaloba sa v niektorých prípadoch 100-percentne nezhoduje s tým, ako udalosť prebehla, súd sa uzniesol, že dôkazné bremeno bolo silnejšie. Nicolas, Tomáš, Samuel a Anton svoju vinu priznali a svoje konanie oľutovali. Pod tlakom dôkazov sa neskôr priznal aj samotný Peter.

V prípade košických bitkárov tak ešte koncom mája tohto roka rozhodol, že v dôsledku viacerých obvinení udelí mladíkom trest odňatia slobody vo výmere od troch mesiacov do troch rokov. Udelený im bol však podmienečný odklad na skúšobnú dobu od jedného do štyroch rokov. Výnimkou bol samotný líder skupiny Patrik. ten dostal súhrnný trest vo výmere štyroch rokov, ktorý si odsedí v ústave pre mladistvých. 

Vo všetkých prípadoch však došlo k odvolaniu. Mladíci sa tak postavia pred Krajský súd v Košiciach.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj