Turisti, batohy na chrbát! Rokliny v Slovenskom raji sú opäť sprístupnené


Foto: Turisti, batohy na chrbát! Rokliny v Slovenskom raji sú opäť sprístupnené Foto: Facebook/Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi

Správa Národného parku Slovenský raj avizovala ešte začiatkom týždňa uzatvorenie všetkých roklín, ktoré spadajú do tohto národného parku. Dôvodom bol vysoký stav hladín a zaplavenie chodníkov. Pod nepriaznivú situáciu sa podpísali intenzívne dažde a búrky. V doline Tiesňavy pri Stratenej dokonca došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom sa poškodil celý turistický chodník aj so zaisťovacími reťazami.

Situácia sa nezmenila ani po pár dňoch, ešte včera sa nevedelo, či sa počas víkendu rokliny sprístupnia turistom. Dnes ráno prebiehali intenzívne rokovania medzi Správou Národného parku Slovenský raj, Horskou záchrannou službou a obcami, ktoré malo rozhodnúť o ďalšom postupe.

Zo záverov stretnutia vyplynulo, že s platnosťou od piatka 14. júna je väčšina roklín opätovne otvorená. „Uzavretý ostáva do odvolania Veľký Sokol a Ferrata Kyseľ, ktorá bude pre návštevníkov otvorená od soboty 15. júna. Roklina Tiesňavy pri Stratenej je stále uzavretá pre poškodenie zariadení až do odvolania. V prístupných roklinách pretrváva vysoký stav vody, nevyhnutná je opatrnosť a primerané obutie a vybavenie,” informovali správcovia parku.