V Košickom kraji fúkali vodiči, cyklisti aj kolobežkári. Viete, kedy za alkohol nedostanete pokutu?


Foto: V Košickom kraji fúkali vodiči, cyklisti aj kolobežkári. Viete, kedy za alkohol nedostanete pokutu? Foto: Facebook/Polícia SR - Košický kraj

V stredu 12. júna na pravé poludnie „vybehlo” do ulíc miest a obcí v Košickom kraji množstvo dopravných policajtov. Tí si posvietili na všetkých účastníkov cestnej premávky. Ich kontrole sa nevyhli ani chodci, cyklisti či e-kolobežkári. 

Celokrajská akcia trvala približne štyri hodiny, počas ktorých sa dychovej skúške na alkohol podrobilo 1096 vodičov, 59 e-kolobežkárov, 23 cyklistov a dvaja motocyklisti. Výsledky kontrol policajtov prekvapili a utvrdili v tom, že mnohí si neuvedomujú závažnosť svojho konania a aj napriek pravidelne avizovaným kontrolám jazdia pod vplyvom alkoholu.

Tentokrát pozitívne hodnoty nafúkali štyria cyklisti. Traja z nich odišli pokutou, iba v jednom prípade boli hodnoty v norme. Konkrétne išlo o cyklistku v obci Mníšek nad Hnilcom, ktorej namerali 0,35 promile. A keďže bicyklom jazdila po obci, zákonnú normu splnila a odišla iba s napomenutím. „Podľa zákona o cestnej premávke platí výnimka u cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po označenej, vyhradenej, cyklotrase – u nich nesmie hodnota dychovej skúšky presiahnuť hodnotu 0,24 mg/l, čo je v prepočte 0,50 promile,” vysvetlila polícia.



Výrazné porušenie zákona však zaznamenali pri cyklistovi, ktorý brázdil ulice obce Seňa. Dychová skúška ukázala 0,92 promile, čím si vyslúžil pokutu. S pokutou a po vlastných odišiel aj ďalší cyklista, ktorého policajti zastavili pri kruhovom objazde pri obci Haniska. V krvi mu zistili 0,35 promile alkoholu, čo síce nie je vysoké číslo, no cyklista sa nachádzal mimo obce. V tomto prípade je teda tolerancia nulová.

Nielen v okolí Košíc, ale aj v Trebišove holdujú niektorí cyklisti alkoholu. Príkladom je muž, ktorého výsledok dychovej skúšky sa včera zapísal medzi rekordy. Nafúkal 2,35 promile, a tak bude o jeho osude rozhodovať správny orgán.

Mimo týchto priestupkov policajti zaznamenali aj 33 vodičov, ktorí mali ťažkú nohu na pedále, jedného vodiča, ktorý nedal prednosť chodcovi na priechode pre chodcov, 26 vodičov sa zabudlo pripútať, piati si spokojne telefonovali s mobilom v ruke, ďalší dvaja nesprávne prechádzali iné vozidlo, no a našli sa aj taký, ktorých technický stav vozidla nevyhovoval stanoveným normám.