Na autá či parapety opäť nasadá saharský prach. Umývanie si radšej nechajte na neskôr


S dažďom dnes príde aj saharský prach

Foto: Na autá či parapety opäť nasadá saharský prach. Umývanie si radšej nechajte na neskôr Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Spolu s dažďom dnes na Slovensku padá aj saharský prach, ktorý zanecháva stopy na autách, záhradnom nábytku a iných vonkajších povrchoch. Kvapky dažďa, ktoré padajú, sa spájajú s jemnými prachovými časticami a tie spolu s dažďom dopadajú na zem.

Nad územím Slovenska je momentálne masa saharského prachu, ktorý spolu s dažďom spôsobuje špinavý dážď. Po zrážkach si nájdete poriadne zašpinené autá, záhradný nábytok, parapety, strechy a prakticky všetko, čo bude vystavené dnešnému dažďu, bude pokryté vrstvou hnedých zrniek.

Dnes sa preto neodporúča umývať autá, vhodnejšie je počkať do zajtrajšieho dňa. Voda stiahne všetky prachové čiastočky na zem a vzduch sa od saharského prachu prečistí. Umývanie auta by dnes preto bolo zbytočné, keďže bude zajtra pravdepodobne potrebné ďalšie umytie.


Hoci saharský prach spôsobuje špinavý dážď, pre prírodu má výrazne pozitívne účinky. Prach zo Sahary obsahuje množstvo minerálov, ako je fosfor, ktoré sú dôležité pre rast rastlín. Prísun týchto častíc je napríklad životne dôležitý pre Amazonský prales, ktorý bez nich nemôže prosperovať tak, ako ho dnes poznáme.

Ako si vyčistiť auto?

Ak je pieskom pokryté celé auto, určite sa ho nesnažte čistiť prstami. Jemné častice môžu zanechať drobné ryhy v krycej vrstve laku. Taktiež sa odporúča vyčistiť čelné sklo skôr, než použijete stierače. Inak hrozí poškriabanie skla a predovšetkým poškodenie gumičiek stieračov.

V prípade, že si vozidlo umývate sami, pred použitím saponátu povrch opláchnite vodou. Najlepšie je striekať ju pod 45-stupňovým uhlom. Ďalšou možnosťou sú profesionálne ručné umyvárne, kde sa vám o auto postará trénovaný personál.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: imeteo.sk

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy