Na túru v Slovenskom raji zabudnite. Turistické chodníky a obľúbené rokliny zaplavila voda


Foto: Na túru v Slovenskom raji zabudnite. Turistické chodníky a obľúbené rokliny zaplavila voda Foto: npslovenskyraj.sk

Správa Národného parku Slovenský raj oznamuje turistom, že všetky rokliny spadajúce do tohto národného parku, sú od pondelka 10. júna uzavreté až do odvolania. Dôvodom je vysoký stav vody a zaplavenie chodníkov.

Už počas víkendu boli avizované uzávery viacerých roklín vrátane rokliny Piecky či Zejmarskej rokliny. Pod nepriaznivú situáciu sa podpísali intenzívne dažde a búrky, ktoré sa očakávajú aj v ďalších hodinách. V platnosti sú výstrahy prvého stupňa pre tieto dva javy.

„V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom došlo k poškodeniu celého turistického chodníka aj so zaisťovacími reťazami. Dolina Tiesňavy tak bude až do odvolania dlhodobo uzatvorená. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá až do 14. júna,” informuje Horská záchranná služba.

Otvorený ostáva len Prielom Hornádu, kde len minulý týždeň zrekonštruovali dve lávky - na Bielom potoku a pod Tomášovským výhľadom. Je však potrebné sledovať aktualizované informácie, keďže zamestnanci parku naďalej monitorujú stav vody a roklín.


Zdroj: npslovenskyraj.sk

Aktualizácia z 13. júna:

„Stav vody v roklinách je naďalej extrémne vysoký, chodníky a technické zariadenia sú na mnohých miestach zaplavené. Tento stav nedovoľuje otvorenie roklín. Uvedomujeme si, že návštevníci Slovenského raja sú tu hlavne kvôli roklinám a ani nás tento stav neteší,” informuje národný park, ktorý situáciu aj naďalej monitoruje.

Víkendové otvorenie je aj naďalej otázne. V priebehu piatka by mali prebehnúť rokovania medzi Správou Národného parku Slovenský raj, Horskou záchrannou službou a obcami, ktoré rozhodne o ďalšom postupe.

„Ak to bude len trochu možné s prognózou poklesu hladín a počasia bez zrážok, budú rokliny otvorené, prípadne tie, kde bude hladina najnižšia a technické zariadenia nepoškodené. Dlhodobo je takou Kláštorská roklina, ktorá je strmá a voda z nej najrýchlejšie odtečie, taktiež Sokolia dolina. Pravdepodobne najhoršia je situácia v súčasnosti v rokline Veľký Sokol a na Ferrate HZS Kyseľ, ktorá je do soboty sezónne uzavretá,” dodal park.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: