V obci Budimír má vyrásť obytný súbor Beniakova Podhora. Priniesť má 90 domov a 8 bytoviek


Neďaleko Košíc má vyrásť obytný súbor Beniakova Podhora

Foto: V obci Budimír má vyrásť obytný súbor Beniakova Podhora. Priniesť má 90 domov a 8 bytoviek Foto: obecbudimir.eu

V katastri obce Budimír, ktorá sa nachádza neďaleko Košíc, by mal vyrásť obytný súbor Beniakova Podhora. Na ploche 135 313 metrov štvorcových by mal priniesť rodinné, ale aj bytové domy, ktoré by sa mohli stať novým domovom pre viac ako 600 ľudí.

Vyplýva to zo zámeru spoločnosti Slovakia staving, ktorá ho predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). S výstavbou by sa podľa neho mohlo začať v úvode roka 2026, pričom termín uvedenia do prevádzky je druhý kvartál roku 2030.

„Pozostávať bude zo 66 samostatne stojacích rodinných domov, 24 radových domov, 8 bytových domov a 1 materskej školy,“ píše sa v zámere. Navrhovateľ zároveň chce vybudovať dopravnú infraštruktúru, vrátane chodníkov, 322 parkovacích miest a inžinierskych sietí. 

Táto oblasť je podľa zámeru v súčasnosti vedená ako orná pôda. Miesto zámeru plne ťaží z atraktivity svojej polohy v blízkosti krajského mesta, s možným rýchlym napojením na okolitú dopravnú infraštruktúru a zároveň sa jedná o tichú lokalitu, blízko prírody,“ vysvetľuje zámer. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj