Dámske kupé, tichá zóna či zmeny v grafikone. Vlakové spoje v Košickom kraji prejdú viacerými zmenami


Foto: Dámske kupé, tichá zóna či zmeny v grafikone. Vlakové spoje v Košickom kraji prejdú viacerými zmenami Foto: ZSSK

Železnice menia cestovný poriadok. Zmeny v grafikone sa dotknú dopravy v každom kraji vrátane toho Košicého. Niektoré vlakové spoje prestanú jazdiť úplne, iné zas predĺžia svoju pôvodnú trasu. Väčšina zmien vstúpi do platnosti od 9. júna 2024.

Cestujúcich, ktorí využívali južnú trasu rýchlika medzi Novými Zámkami a Košicami, nepoteší zrušenie lôžkových vozňov. Svoje prevádzkové štadardy mení aj linka medzi Margacanmi a Červenou Skalou, Košicami a Lipanmi či Trebišovom a Michaľanmi. Všetky konkrétne zmeny nájdete na tomto odkaze.

Ničím nerušené cestovanie

Ženské cestovateľky zaručene poteší novinka v podobe dámskych kupé. ZSSK ich zaradí v expresoch z Bratislavy do Košíc a mužom je do tohto priestoru zakázaný vstup. Služba bude dostupná vo vozni druhej triedy, pričom bude jasne vyznačené piktogramom. 

Ďalším miestom vyhradeným špeciálne pre cestujúcich, ktorí vyhľadávajú nerušenú cestu vlakom, je tichá zóna vo vozni prvej triedy. V nej je zakázané používať elektronické zariadenia a vytvárať hluk.

„ZSSK myslí aj na milovníkov športu a preto zaradí do štyroch vlakov, ktoré premávajú z Kraľovian do Trstenej a späť, cyklovozeň s 12 stojanmi. Cyklovozeň bude k dispozícii počas víkendov a sviatkov. Tieto spojenia majú v Kraľovanoch prípoj na rýchliky linky Ex Bratislava – Košice. Cestujúci z celého Slovenska si tak pohodlne a bezpečne prepravia bicykel do nádhernej oravskej prírody,” uvádza dopravca.

Zdroj: ZSSK

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: