FOTO: Horúca novinka v košickom kraji vám umožní splaviť Hornád na kajaku. Urobíte tak cez samoobslužnú požičovňu


Nová služba vám umožní splaviť Hornád na požičanom kajaku

FOTO: Horúca novinka v košickom kraji vám umožní splaviť Hornád na kajaku. Urobíte tak cez samoobslužnú požičovňu
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Rasťo Trnka

Zdieľané bicykle či kolobežky dnes už nikoho neprekvapia. V Košickom kraji sa však môžu pochváliť novým unikátnym projektom. Ide o systém samoobslužných požičovní kajakov, vďaka ktorému môžu Hornád splaviť skúsení vodáci, ale aj záujemcovia o nový zážitok.

Slávnostne ho otvorili vo štvrtok 6. júna na rieke Hornád, pričom sa zároveň uskutočnila prezentácia projektu REJOICE. „Unikáty Košického kraja sú opäť bližšie návštevníkom aj domácim,“ uviedol pre portál KSK Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Celkový rozpočet projekt presahuje sumu 1,9 milióna eur, no väčšinu z neho vykryl príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) prostredníctvom Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko. Ten predstavuje sumu viac ako 1,6 milióna eur.

Všetky slovenské obce, ktoré sú partnermi projektu, zrealizovali viaceré doplnkové aktivity, ktoré spríjemnia zážitok z využívania služby. Obec Veľká Lodina napríklad vybudovala oddychový altánok alebo Kostoľany zhotovili nástupné a výstupné móla.


Ako to funguje?

„Proces je plne automatizovaný a prebieha cez mobilnú aplikáciu. V praxi to vyzerá tak, že po rezervácii si záujemcovia svoje plavidlo aj všetko potrebné príslušenstvo pre splav prevezmú z tzv. nadrozmerných smart schránok,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Na slovenskom toku rieky Hornád nájdete celkovo päť nástupných, resp. výstupných miest s inteligentnými kontajnermi. Umiestnené sú vo Veľkej Lodine a v Kysaku, a v Košiciach sa nachádza priestor pre bezkontaktné odovzdanie kajakov v areáli lodenice Splavujeme.sk.

Začať splav môžete aj pod Košicami, a to v Ždani alebo v Trstenom pri Hornáde. Posledný kontajner na slovenskej strane je umiestnený v Milhosti. Pokračovať však môžete až do Maďarska, kde sú kontajnery v obciach Hidasnémeti, Pere a Hernádkércs

Systém bude prevádzkovaný počas letných mesiacoch od 1. júna do 30. septembra. Lode si môžete zapožičať v čase od 8:00 do 18:00 hod, pričom splav je nutné ukončiť pred zotmením. Začiatočníkom sa odporúča najprv absolvovať kurz alebo splav pod dohľadom inštruktora.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj