Zásah hasičov často komplikovala premávka. Na KVP vyrastie hasičská stanica, ktorá bude po ruke


Foto: Zásah hasičov často komplikovala premávka. Na KVP vyrastie hasičská stanica, ktorá bude po ruke
Galéria: 4 fotky
Foto: ilustračné/freepik.com

Už budúci rok by mohol medzi Wuppertálskou ulicou, Triedou KVP a Čičkovským potokom začať stavebný ruch. Ten bude spojený s výstavbou nového integrovaného bezpečnostného centra (IBC) a hasičskej stanice, ktorého celková rozloha predstavuje vyše 10-tisíc metrov štvorcových. Aktuálne projekt prechádza procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Nový objekt bude pozostávať z piatich nadzemných a dvoch podzemných podlaží a využívať by sa mohol už v roku 2027. Poslúžiť na riadenie a riešenie krízových situácií a bude integrovať funkcie IBC, hasičskej stanice, príležitostného ubytovania, výcviku, fyzickej prípravy a technického zabezpečenia.

„IBC budú vybavené na monitorovanie bezpečnostnej situácie a riadenie síl a prostriedkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Záchrannej zdravotnej služby a okresného úradu v sídle kraja. Okrem uvedeného budú IBC zabezpečovať príjem a spracovanie volaní na čísla tiesňového volania 112, 150, 155 a 158. V navrhovanom objekte bude vytvorená priestorová rezerva pre možnosť dislokácie operačného strediska mestskej polície,” uvádza sa v zámere.

Umiestnenie hasičskej stanice na Sídlisku KVP zabezpečí skrátenie dojazdových časov na miesto udalosti, keďže najbližšia stanica je až v centre mesta a na presun záchranných zložiek často vplývala prehustená premávka.

Financovanie by mali pokryť eurofondy a štátny rozpočet.