VIDEO: Plienky na zatekajúcich oknách či netopiere na izbách. Košických novorodencov liečia v žalostných podmienkach


Foto: VIDEO: Plienky na zatekajúcich oknách či netopiere na izbách. Košických novorodencov liečia v žalostných podmienkach
Galéria: 12 fotiek
Foto: donio.sk

Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny sídliace v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach spustilo verejnú zbierku, ktorej cieľom je vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov, ktoré sa použijú na renováciu priestorov. Toto oddelenie sa zmeriava na diagnostiku a liečbu najzávažnejších stavov a ochorení novorodencov z Košického a Prešovského kraja, avšak prostredie, v ktorom zdravotníci pracujú a v ktorom musia pacienti absolvovať vyšetrenia či hospitalizáciu, je v žalostnom stave. Naposledy prešlo čiastočnou rekonštrukciou pred dvadsiatimi rokmi, odvtedy sa nič nezmenilo.

Vo výzve, ktorú zverejnili na stránke donio.sk uvádzajú, že podmienky, v akých ich oddelenie funguje, sú kritické a nedôstojné. Nielenže nemajú dostatok lôžok pre detských pacientov, priestory sú veľmi malé a v havarijnom technickom stave.


„V zime prefukuje cez okná, ktoré sa nedajú zavrieť, v lete je extrémne teplo od inkubátorov a ventilátorov. Často je potrebné otvárať okná, pretože viac ako 40-ročná klimatizácia je nepostačujúca. K inkubátorom sa bežne dostanú holuby, netopiere či hmyz. Pri daždi cez okná zateká a personál na parapety ukladá plachty a plienky, aby zadržali vodu od prístrojov, pod inkubátormi sa tvoria mláky,” uvádzajú vo výzve.

O nič lepšie na tom nie sú ani čerstvé mamičky, ktoré musia zdieľať jedinú funkčnú kúpeľňu. Nehovoriac o tom, že k dispozícii sú len dve izby pre osem rodičiek, a tak sa nedá hovoriť ani o súkromí.


Galéria: 12 fotiek

Keďže je oddelenie iba v prenájme, z toho dôvodu sú priestory nerekonštruovateľné zo štátnych zdrojov a uvoľnenie finančných zdrojov na potrebnú rekonštrukciu priestorov nie je legislatívne možné.

„Detská fakultná nemocnica Košice mala vypracovaný projekt nadstavby nových priestorov pre Plán obnovy a odolnosti, ktorý bol časovo realizovateľný, bol v súčinnosti s optimalizáciou siete nemocníc, bol lacný a hodnotený ako najlepší z predložených. Vláda však rozhodla, že podporí projekty menších a súkromných nemocníc, a projekty, ktoré predkladali fakultné nemocnice, neboli schválené,” vysvetľujú vo výzve.


Jednou z organizátoriek výzvy je primárka Vanda Chovanová, ktorá v minulosti verejne kritizovala ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú za nedostatočné ochranné prostriedky pri kontakte s predčasne narodeným dieťaťom. Spolu s ďalšími žiada verejnosť o pomoc, aby sa vytvorili vhodné podmienky pre starostlivosť o najzraniteľnejších pacientov a tiež humánne podmienky pre zdravotníkov.

Cieľom zbierky je vyzbierať sumu od 50- do 500-tisíc eur. Tieto prostriedky sa využijú na výmenu okien, elektrických rozvodov, klimatizáciu, rekonštrukciu kúpelne a toaliet, nákup lôžok a nevyhnutného nábytku, spotrebičov či na nákup nového ultrazvuku a mliečnej banky.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: