V celom kraji budú úradovať búrky. Najhoršia situácia by mala byť v okolí Košíc


Foto: V celom kraji budú úradovať búrky. Najhoršia situácia by mala byť v okolí Košíc Foto: pixabay.com

Aktualizácia 12:20 hod.:

Od 11:45 do 13:30 hod. je platná výstraha tretieho stupňa pred povodňami na rieke Hornád v okrese Košice - okolie. „Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie očakávame vzostup vodnej hladiny na Svinickom potoku s možnosťou dosiahnutia tretieho stupňa povodňovej aktivity,” upozorňujú meteorológovia, ktorí rieku monitorujú.


Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil na dnešný deň niekoľko výstrah v súvislosti s nepriaznivou predpoveďou počasia. Vo všetkých okresoch Košického kraja platí od pondelka 3. júna od 12:00 hod. do dnes do 20:00 hod. prvý stupeň výstrahy pred búrkami.


Jedinou výnimkou je okres Košice - okolie, kde v utorok 4. júna platí druhý stupeň výstrahy pred búrkami, a to v čase od 10:05 do 13:05 hod. V tejto lokalite je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok, ktoré môže doprevádzať silný lejak, vietor či krúpy. 

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch,” varujú meteorológovia.

Pre dnešný deň je v plantosti aj výstraha prvého stupňa pred povodňami pre rieku Hornád, ktorú meteorológovia intenzívne monitorujú.