Slnečné počasie nahradia búrky. Oddnes platia výstrahy vo viacerých okresoch Košického kraja


Foto: Slnečné počasie nahradia búrky. Oddnes platia výstrahy vo viacerých okresoch Košického kraja Foto: ilustračné/freepik.com

Dnes sme sa prebudili do krásneho slnečného rána a hoci počasie obyvateľom Košického kraja nateraz praje, meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu udrieť už o pár hodín. Prevažne sa výstrahy týkajú stredného a severného Slovenska, výnimkou však nie sú ani okresy v našom kraji.

V čase od 12:00 do 20:00 hod. platí v okrese Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves výstraha prvého stupňa, čo znamená, že búrky by mali byť síce mierne, no spojené s prudkým lejakom, nárazmi vetra a niekde možno padnú aj krúpy.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch,” uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

K týmto trom okresom sa vo štvrtok 30. mája pridá aj Košice - okolie a mesto Košice. V tento deň bude všade platiť výstraha prvého stupňa pred búrkami, a to v čase od 11:00 do 21:00 hod. Na konci mesiaca potrápi počasie celé Slovensko. V piatok 31. mája je pre všetky okresy platná rovnaká výstraha, v Košickom kraji v čase od 10:00 do 21:00 hod.