Košičania majú svoj prvý vlastný med. Včielky na streche magistrátu pracujú naozaj usilovne


Mestské včely usilovne pracujú na košickom mede

Foto: Košičania majú svoj prvý vlastný med. Včielky na streche magistrátu pracujú naozaj usilovne Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice/freepik/úprava redakcie

Budova Magistrátu mesta Košice na Triede SNP prešla za obdobie posledných dvoch rokov rozsiahlymi zmenami za takmer 1,4 milióna eur. Tie prispeli nielen k estetickej obnove, ale aj k zlepšeniu mikroklímy v jej okolí. Betónové plochy sa tak premenili na príjemnú zelenú oázu.

Schodisko je pokryté vzrastlými drevinami, trávami a trvalkami, priečelie budovy zdobí stena z popínavých rastlín, priestranstvo pred magistrátom vyplnila dážďová záhrada a nechýbajú ani vegetačné strechy, ktoré zlepšia mikroklímu, zachytia dažďovú vodu a znížia náklady na energie.



Zamestnanci magistrátu však nie sú jediné živé tvory v tejto budove. Na strechu boli počas jari umiestnené štyri včelstvá, ktoré svojim počtom symbolicky reprezentujú približne 250-tisíc obyvateľov mesta. Týmto krokom tak Košice podporujú chov včiel a ako sa zdá, už to prinieslo aj prvé „ovocie“.

„Vždy som chcel mať včely. Prezidentka Zuzana Čaputová ma inšpirovala v tom, že by bolo vhodné ich mať aj na magistráte, a to priamo na nových zelených strechách. Cez víkend sa nám podarilo vytočiť prvú várku medu. Med je veľmi voňavý, sladký, kvalitný,” pochválil sa výsledkami primátor mesta Jaroslav Polaček, ktorý sa poďakoval najmä včelárovi Jurajovi Mikulovi a všetkým tým, ktorí boli súčinní pri celom procese.

Malí obyvatelia majú dostatok potravy najmä z agátov, líp, púpavy a kvietkov, ktoré pravidelne dosádza Správa mestskej zelene v Košiciach. V okolí úľov sa nepoužívajú ani pesticídy, čo sa rovnako podpíše pod vysokú akosť medu.

Primátor tiež dodal, že v „magistráckom“ mede je obsah vody na úrovni 17,5 percenta, pričom podľa normy nesmie presiahnuť 18 percent. Ak sa teda podarí aj naďalej udržiavať takúto kvalitu, Košice sa budú možno čoskoro pýšiť unikátnym medom vo väčšom merítku.

Zdroj: Facebook/Jaro Polaček



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj