FOTO: Košickú zoologickú záhradu zasiahla veterná smršť. V ohrození bola rodinka bernikiel žijúca na jazere


FOTO: Košickú zoologickú záhradu zasiahla veterná smršť. V ohrození bola rodinka bernikiel žijúca na jazere
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/ZOO Košice

Piatkový silný vietor, ktorý sa prehnal Košicami, spôsobil škody po celom meste. Nevyhla sa im ani košická zoologická záhrada, kde v priebehu pár minút polámalo a vyvrátilo niekoľko stromov. Ako informuje zoo, poškodený bol areál v údolí potoka Hrubša a najhoršie na tom bolo Veľké jazero. 

„Boli sme v zoo v tú chvíľu. Prišlo to veľmi rýchlo, veľmi fúkalo a padali konáre, ale zvieratká sú v poriadku, aj keď boli vystrašené ako aj my,“ hovorí návštevníčka, ktorú výkyvy počasia zastihli.  

Situáciu po veternej smršti zobrali do rúk zamestnanci oddelenia záhradníctva a oddelenia zoológie. V sobotu ráno začali s čistením areálu od lístia a s odstraňovaním popadaných konárov a vetiev. Tie oživili stravu kopytníkom, primátom a papagájom. Duby spadnuté v Dinoparku zase poslúžia ako dekorácia voliér a expozícií.

Dobrou správou je, že rodina Bernikiel veľkých žijúca na Veľkom jazere prežila búrku bez ujmy. „Dnes si s mláďatkami hľadali celý deň hmyz, larvy a výhonky v korune spadnutej rakyty,“ píše zoo. Jej kmeň zase využijú pelikány, divé kačice a korytnačky ako posed.