Máte doma staršieho psa? Aj vďaka nemu sa môžu mať iní lepšie. Košická univerzita skúma starnutie psov


Výskum na starších psoch môže pomôcť pri Alzheimerovej chorobe

Foto: Máte doma staršieho psa? Aj vďaka nemu sa môžu mať iní lepšie. Košická univerzita skúma starnutie psov Foto: ilustračné/freepik.com/senivpetro

Máte doma psieho seniora? Pomôžte pri výskume. Takto znie výzva odborníkov z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, ktorí sa v rámci svojho výskumu zamerali na proces starnutia psov. Výsledky výskumu by mohli priniesť významné poznatky nielen v oblasti zdravia zvierat, ale aj ľudských zdravotných problémov. 

Do štúdie sa môžu aktívne zapojiť majitelia psov, ktorých domáci miláčikovia majú viac ako osem rokov. Nemusia sa však ničoho báť, ich psíkovi sa nič nestane. Výskumníci si len zaznamenajú základné informácie a zviera absolvuje niekoľko jednoduchých testov zameraných na jeho pamäť a správanie či regovanie na gestikuláciu. Benefitom pre záujemcov bude získanie cenných informácií o zdravotnom stave svojho maznáčika.


Výskumníčka a doktorandka Veronika Simanová pre RTVS uviedla, že cieľom je vyvinúť preventívne opatrenia, ktoré by majiteľom pomohli predchádzať kognitívnym disfunkciám u starších psov ako je  dezorientácia, úzkostlivosť či strata návykov.

Výskum má tiež podľa nej potenciál pomôcť ľuďom, konkrétne pri ochoreniach ako je Alzheimerova choroba. Simanová vysvetlila, že práve psy sú lepším biomodelom ako laboratórne zvieratá, pretože zdieľajú rovnaké prostredie ako ľudia, čo umožňuje presnejšie štúdium.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj