Dni plné dažďa a búrok nekončia. V okrese Trebišov sa dnes môžu vyskytnúť povodne


Foto: Dni plné dažďa a búrok nekončia. V okrese Trebišov sa dnes môžu vyskytnúť povodne  Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Daždivé počasie, ktoré vystriedalo príjemné slnečné dni, bude pokračovať aj naďalej. Počas dnešného dňa je pre okres Trebišov vydaná výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou v trvaní od 13:00 hod. do 16:00 hod. „Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ informujú meteorológovia.

V týchto dňoch môžeme čakávať aj búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav na zajtrajší deň pred nimi vydal výstrahu prvého stupňa platiacu od 10:00 hod. až do 21:00 hod., a to pre všetky okresy Košického kraja. 

Okrem búrok varujú aj pred vetrom, ten môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, lámanie konárov či menšie ujmy na strechách. „Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ dodávajú meteorológovia.

Tiež upozorňujú, že dlhotrvajúce búrky môžu spôsobiť záplavy a vyvolať zvýšenie vodných hladín na malých tokoch. Výstraha prvého stupňa pred búrkami bude platiť aj v piatok na území celej krajiny. V Košickom kraji v rovnakom čase ako dnes, a to od 10:00 hod. až do 21:00 hod.