FOTO: Košický Verejný cintorín dostal požehnanie. Verejnosti je plne k dispozícii s novinkami a bez obmedzení


FOTO: Košický Verejný cintorín dostal požehnanie. Verejnosti je plne k dispozícii s novinkami a bez obmedzení
Galéria: 19 fotiek
Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Košičania môžu naplno využívať priestory Verejného cintorína na Rastislavovej ulici. V nedeľu 19. mája sa konalo slávnostné otvorenie novej vstupnej časti, kde sa slúžila ekumenická bohoslužba, ktorej sa zúčastnili vedúci predstavitelia rôznych cirkví vrátane vedenia mesta. Bohoslužbu viedol košický arcibiskup-metropolita Bernard Bober, ktorý požehnal nielen nové priestory, ale aj obnovený kríž, ktorý je podľa jeho slov symbolom každého kresťana. Arcibiskup vyjadril nádej, že renovácia cintorína prinesie obyvateľom Košíc priestor, ktorý bude pekným miestom posledného odpočinku.

Projekt revitalizácie zahŕňal komplexnú obnovu a modernizáciu celého vstupného priestoru na ploche takmer 5 800 metrov štvorcových. Celkové investičné náklady dosiahli sumu 1,6 milióna eur. Vďaka revitalizácii sú priestory cintorína zelenšie, vysadilo sa tu 59 stormov, pričom 29 z nich je osadených do špeciálneho systému TreeParker, ktorý drevinám zabezpečí dostatočný priestor na rozvoj koreňovej sústavy. Nechýbajú ani stovky kríkov, trvaliek či popínavých rastlín.


V areáli pribudlo nové LED osvetlenie a obnovou prešli aj prístupové cesty, chodníky či účelové cesty na cintoríne. Na estetike a funkčnosti areálu pridávajú lavičky, mobiliár či stojany na bicykle, nový šat dostal aj priestor trhoviska. 

„Okrem centrálneho kríža sa zreštaurovania dočká aj historický trakčný stožiar a vstupný portál. Po odstránení novodobej omietky na portáli sa odhalila pôvodná a zachovaná povrchová úprava, pravdepodobne z 30. rokov 20. storočia,” priblížilo mesto.

Rekonštrukciou prešlo aj priľahlé parkovisko, kde sa vymenilo celé podložie. Aktuálne na ňom môže parkovať až 74 vozidiel, pričom tri z nich sú určené pre ťažko zdravotne postihnutých. K dispozícii sú aj nabíjačky pre elektromobily, ktoré sú umiestnené v stĺpoch verejného osvetlenia. „Plocha parkoviska je zatrávnená. Umožní vsakovanie dažďovej vody či roztopeného snehu. Voda sa po prečistení vráti do retenčnej nádrže a využije sa pri automatickej závlahe zelene a stromov, ktoré sú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami,” vysvetlilo mesto.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: