Atentátnik nemusel byť osamelým vlkom, podarilo sa odvrátiť hrozbu na nemocnice


Foto: Atentátnik nemusel byť osamelým vlkom, podarilo sa odvrátiť hrozbu na nemocnice Foto: FB Ministerstvo vnútra SR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol na tlačovej konferencii, že atentátnik Juraj C. nemusel konať sám. Dodal tiež, že bol zriadený vyšetrovací tím, ktorý pracuje s verziou, že atentátnikovi niekto pomáhal. Facebookový účet Juraja C. bol totiž zmazaný dve hodiny po čine a nemohla ho odstrániť manželka obvineného. Minister vnútra však poprel informácie, že strelcovi mohli pomáhať osoby v hlúčiku ľudí počas atentátu.

Aktuálne bezpečnostné opatrenia sa týkali aj hybridných hrozieb. Matúš Šutaj Eštok vyhlásil, že Slovenská informačná služba odvrátila podobnú hrozbu bombovými útokmi, akej nedávno čelili školy. Tentokrát malo ísť o nemocnice.

Minister obrany Róbert Kaliňák avizoval ďalšie rokovanie bezpečnostnej rady, ktoré by sa malo uskutočniť v stredu 22. mája. Mali by na nej hovoriť aj o legislatívnych zmenách, ktoré by mali priniesť lepšiu ochranu osôb a inštitúcií. „Rozvinieme diskusiu, ako viac penalizovať aj verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti,“ povedal Kaliňák.


Ministri zároveň informovali o prísnejších bezpečnostných opatreniach, ktoré platia po atentáte na premiéra.„Monitorujú sa obchodné centrá, objekty osobitnej dôležitosti ako vládne inštitúcie, bydliská ministrov a poslancov, tiež televízie, denníky a ďalšie médiá. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice,“ uviedlo ministerstvo vnútra na sociálnej sieti.

„Slovensko je zranené, pretože útok na predsedu vlády SR je v každej normálnej krajine útokom na demokraciu. A v časoch, kedy sa útočí na demokraciu, musia byť ako prvé bezpečnostné zložky, ktoré majú dať jasný signál, že sú pripravené chrániť obyvateľov Slovenskej republiky. Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent,“ uzatvoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Polícia podľa neho rieši 50 vyjadrení zo sociálnych sietí, ktoré verejne schvaľovali trestný čin či jeho páchateľa. Celkovo preverujú 90 informácií o schvaľovaní trestného činu či iné nenávistné prejavy vo virtuálnom priestore.