Objavujte krásy Betliara pod rúškom noci či tajomstvá dávnych čias. Noc múzeí a galérií ožije v celom Košickom kraji


Foto: Objavujte krásy Betliara pod rúškom noci či tajomstvá dávnych čias. Noc múzeí a galérií ožije v celom Košickom kraji Foto: Facebook/SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

V sobotu 17. mája si kultúrne inštitúcie po celom Košickom kraji pripravili bohatý program v rámci Noci múzeí a galérií. Porgram podujatí pre mesto Košice nájdete na tomto odkaze. V tomto článku sa dočítate o ďalších možnostiach, ktoré ponúkajú aj ďalšie mestá a časti nášho kraja.

Trebišov

Noc v múzeu vypukne o 19:30 hod. na Nádvorí trebišovského kaštieľa. Návštevníkom vyrozpráva tieňohra príbeh mladého dievčaťa, ktoré odišlo pracovať do grófskej kuchyne Andrássyovcov na trebišovskom panstve. Po nej bude nasledovať koncert Veroniky Rabady vo francúzskej záhrade za kaštieľom. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do priestorov jazdiarne.

Zdroj: Facebook/Dobré správy z Trebišova

Nižná Myšľa

Na večerný program pozýva aj Myšlianske obecné múzeum, kde sa trojhodinový program začne o 20:00 hod. Návštevníci budú môcť absolvovať prehliadku múzea, podzemia kaštieľa či vystúpiť na nočnú vežu kostola. V rámci akcie sa budú premietať filmy, prebehne obohacujúca beseda s archeológom, ktorý odkryje tajomstvá doby bronzovej a nebude chýbať ani občerstvenie. Vstupné pre dospelých je stanovené na dve eurá, deti majú vstup za polovicu.

Zdroj: Facebook/Nižná Myšľa

Spišská Nová Ves

Program Noci múzeí a galérií sa v Galérii umelcov Spiša odštartuje už o čosi skôr. Výstavy budú sprístupnené už od 14:00 hod., podobne tak aj bazár katalógov, magnetiek a výrobkov z kreatívnych dielní. Unikátom bude workshop virtuálnej reality s využitím 3D okuliarov, chýbať nebude ani animistická figurácia Viktora Fučeka. Počas večera sa budú premietať art-filmy z dielne banskobystrických študentov. Viac k programu nájdete tu.


Múzeum Spiša pozýva za symbolické vstupné (3 eurá dospelí, deti do 15 rokov zdarma) na prehliadku Provinčného domu či novozrekonštruovanej Kúrie Zuzana v Markušovciach. Celú atmosféru dotvorí koncert barokovej hudby v letohrádku Dardanely.

Rožňava

Rožňavčania majú na výber z niekoľkých sprievodných podujatí. Príbehmi ožije Historická expozícia v Baníckom múzeu, ale tiež Galéria Baníckeho múzea, kde bude k dispozícii výstava sov, fotografií Szilárda Schermanna a Marty Vajdovej. Návštevníci si môžu vyskúšať techniku s olejom, pečiatkový workshop a komentovanú prehliadku výstavy o sovách. Na prácu a históriu baníkov sa pozriete v Baníckom múzeu, kde okrem nových pznatkov môžete aj tvoriť. Vstupné je 3 eurá pre dospelých, deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Betliar

Azda sa nenájde nikto, kto by ešte nenavštívil kaštieľ v Betliari. Ale určite sa nájdu takí, ktorí ho nezažili pod rúškom noci. V sobotu večer to môžete zmeniť. Pre návštevníkov budú pripravené dve prehliadkové trasy, ktoré potrvajú až do 23:30 hod. Pre deti sú pripravené od poludnia tvorivé dielne, okolo kaštieľa sa počas dňa bude premávať historický koč, na ktorom sa môžete previezť aj vy. Večer vyvrcholí ohňostrojom o 22:00 hod. Vstupné pre dospelých je 15 eur, deti 12 eur.

Zdroj: nmag.sk

Michalovce

Bežne neprípustné časti kaštieľa Zemplínskeho múza budú počas tejto noci otvorené verejnosti. V areáli múza ožijú príbehy historických osobností a ukážky remesiel spojené s tvorivými dielňami. O večerný program sa postará Folklórny súbor Jurošík. Vstupné je 5 eur na osobu, deti do 6 rokov majú bezplatný vstup.

Zdroj: Facebook/Michalovce - srdce Zemplína

Miesto: Košický kraj
Dátum: 18.05.2024