Z útoku na premiéra sú zhrození aj ústavní činitelia z Košického kraja. Čo odkazujú Ficovi a Slovákom?


Foto: Z útoku na premiéra sú zhrození aj ústavní činitelia z Košického kraja. Čo odkazujú Ficovi a Slovákom? Foto: Úrad vlády

V stredu popoludní otriasla Slovenskom hrozivá informácia o streľbe v Handlovej, ku ktorej došlo po výjazdovom rokovaní vlády. Incident bol smerovaný na priemiéra Roberta Fica, ktorý utrpel strelné poranenia, kvôli ktorým skončil na operačnom stole a v rukách banskobystrických lekárov.

Názory na jeho zdravotný stav sa rôznia, postoje k nešťastnej udalosti sú poväčšine rovnaké - odsudzujúce, pohoršujúce a neakceptujúce.

Včerajší atentát nenechal chladným ani ústavných činiteľov z východnej časti Slovenska. Bezprostredne po útoku včera prerušil Peter Žiga schôdzu Národnej rady na neurčito a zvolal mimoriadne grémium. „Nikdy v histórii Slovenska sa takýto ohavný čin nestal. Očakávam, že ho odsúdia absolútne všetci. Stojíme pred základnou výzvou ako upokojiť spoločnosť,“ povedal na tlačovej konferencii.

Krátko po incidente zverejnil video na sociálnej sieti aj bývalý primátor Košíc a súčasný minister investícií Richard Raši, ktorý sa takisto zúčastnil výjazdového rokovania. „To, čo sa stalo, je absolútne neakceptovateľné. Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane a opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy,” odkázal.


Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka tento útok silno odsudzuje: „Je mi ľúto, kam túto spoločnosť dokázala posunúť agresivita a nenávisť. Prosím, zostaňme ľuďmi.”

Rovnaký postoj majú aj košickí poslanci Mestského zastupiteľstva: „Odsudzujeme akékoľvek násilie. V každej forme je pre nás neprijateľné. Hlásime sa k úcte, tolerancii a vzájomnému rešpektu medzi všetkými ľuďmi, aj k politikom. Nesúhlas s názormi sa nesmie preniesť do podoby útoku na život a zdravie človeka.”

„Tento čin nemožno za žiadnych okolností ospravedlniť. Nechcem žiť v krajine, kde by mohol byť hocikoho život ohrozený kvôli jeho politickým názorom alebo angažovanosti. Povedzme nie podnecovaniu! Povedzme nie extrémizmu! Povedz nie násiliu! Prajem pánovi premiérovi skoré uzdravenie!,” odkázal primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky.

„Pán premiér, Robert Fico, modlíme sa, aby ste to prežili a za Vaše uzdravenie!!! Boh ochraňuj Slovensko pred akoukoľvek agresiou,” napísal poslanec za stranu Hlas - SD Igor Šimko.



„Strašné! Nenávisť, ktorú voči nám v spoločnosti šíri a živí celá opozícia a liberálne médiá, priniesla tragédiu, ktorá na Slovensku nemá obdobu! Držme všetci, priatelia, palce Robertovi Ficovi, aby tento útok prežil a čím skôr sa zo zranení vyzdravil,” zazneli slová Vladimíra Záhorčáka, poslanca NR SR a bývalého primátora Michaloviec.

„Neospravedlniteľné! Neakceptovateľné! Zo spoločnosti sa vytráca ľudskosť, tolerancia, znásobuje sa len nenávisť, veľká zloba a toto sú dôsledky! Želám Robertovi Ficovi veľa síl a pevne verím, že to zvládne! Sme myšlienkami s ním a jeho rodinou,” vyjadril sa k útoku trebišovský primátor Marek Čižmár.

„Odsudzujem akékoľvek násilie kvôli odlišnému politickému názoru. Dajme stopku polarizácii spoločnosti a buďme ľudia konštruktívnej diskusie bez násilia a nenávisti,” vyjadril znepokojenie nad situáciou poslanec NR SR Radomír Šalitroš.

„Jednoducho som v šoku po tom, čo bol spáchaný atentát na predsedu vlády SR. Útok na ľudský život je neprípustný a zavrhnutia hodný čin. Odsudzujem to celou svojou bytosťou,” reagoval na nešťastnú udalosť primátor Moldavy nad Bodvou Slavomír Borovský.


„Ako občan, politik, kresťan i otec rodiny dôrazne odsudzujem násilie v jeho akejkoľvek podobe a vyzývam k ľudskosti, ktorá sa z nás pomaly vytráca. Ako ľudia a spoločnosť nedovoľme, aby sa rozdielnosť našich názorov stala útočnou zbraňou na krehký život človeka,” apeluje na spoločnosť primátor Sobraniec Ján Sklár.

„Môžeme mať rozdielne názory a aj spôsob ich prezentácie, no strieľať po človeku je hlboko, hlboko cez čiaru. Toto nie!” odsúdil útok primátor Strážskeho Patrik Magdoško.

„Som šokovaný z útoku na premiéra Roberta Fica. Akékoľvek násilie odcudzujem. Bol to nielen útok na premiéra, ale aj útok na štát. Rôzne politické názory nesmú viesť k nenávisti v spoločnosti do takej miery, že sa budeme strieľať, alebo si inak ubližovať. Majme to na pamäti všetci. Premiérovi prajem skoré zotavenie,” reagoval primátor Veľkých Kapušian Peter Petrikán.