Domáci aj svetoví politici reagujú na postrelenie premiéra Fica. Verejnosť je v šoku


Foto:  Domáci aj svetoví politici reagujú na postrelenie premiéra Fica. Verejnosť je v šoku Foto: Úrad vlády

Premiéra Roberta Fica na rokovaní vlády v Handlovej postrelili. S poraneniami hlavy a hrude ho previezli do najbližšej nemocnice. Atentát na premiéra politikov pohoršil vo verejnosti spôsobil obrovský šok. 

Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdo odsúdila. „Ostro odsudzujem dnešný brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ povedala.

Nastupujúci prezident Peter Pellegrini prijal informáciu o streľbe so zhrozením. Hovorí o nej ako o nezmyselnom a brutálnom čine. „Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akými môžeme svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne. Atentát na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie,“ konštatuje.

„Ak budeme iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach, a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujeme všetko, čo sme za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali,“ dopĺňa Pellegrini a premiérovi praje čo najrýchlejšie uzdravenie. 

Streľba šokovala aj neúspešného kandidáta Ivana Korčoka. „Úprimne mu želám, aby to dobre dopadlo a verím, že bezpečnostné zložky tento neprijateľný akt násilia vyšetria. Zároveň, kým sa tento čin riadne nevyšetrí, chcem všetkých vyzvať na zdržanlivosť vo vyjadreniach o zodpovednosti a vine,“ napísal. 

Dnešné rokovanie parlamentu kvôli udalosti prerušili predčasne o 14:55 hod. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) opozícii povedal: „Toto je vaša vina.“ Poslanec Smeru-SD Richard Glück v sále kričal na opozičných poslancov, že sú za postrelenie premiéra zodpovední. „Ste verejný činiteľ, správajte sa podľa toho,“ kričal na neho Jozef Pročko.

Reakcie opozície

Progresívne Slovensko a SaS rušia dnešné zhromaždenie na podporu RTVS. „Absolútne a ostro odsudzujeme násilie a dnešnú streľbu na premiéra Roberta Fica. Veríme, že bude v poriadku. Zároveň vyzývame všetkých politikov, aby sme sa zdržali akýchkoľvek vyjadrení a krokov, ktoré môžu prispieť k stupňovaniu napätia,“ napísal na Facebooku Michal Šimečka.


„Prebieha zmiešavanie v spoločnosti, ktoré vyústilo do tohto násilného činu. Na základe tejto situácie sme dnešný protest proti rušeniu RTVS zrušili. Parlament zrejme zvolá grémium, ktoré rozhodlo ako bude parlament pokračovať ďalej,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

K udalosti sa vyjadril aj jeden z najväčších oponentov Roberta Fica, predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. „Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime,“ uviedol Matovič a vyzval ľudí, aby si zachovali ľudskosť. 

Reakcie zo zahraničia

Správy o postrelení premiéra sa rýchlo rozšírili aj za hranice. Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků,“ vyjadrila sa hlava Českej republiky, prezident Petr Pavel.

Českého kolegu Roberta Fica, premiéra Petra Fialu správa o streľbe šokovala. „Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ napísal na sociálnej sieti X.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa modlí za rýchle zotavenie Roberta Fica, ktorého nazval priateľom. „Boh mu žehnaj a jeho krajine!“ uzatvára Orbán.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zákerný útok dôrazne odsudzuje. „Takéto násilné skutky nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu. V mysli som pri premiérovi Ficovi a jeho rodine,“ píše.