Nepoužívanie pásov, mobil za volantom a stále prítomný alkohol. Cesty Košického kraja sú plné nástrah


Foto: Nepoužívanie pásov, mobil za volantom a stále prítomný alkohol. Cesty Košického kraja sú plné nástrah Foto: Facebook/Polícia SR - Košický kraj

Košická krajská polícia si plní svoje záväzky do posledného slova. Ako už niekoľkokrát avizovali, policajné kontroly na cestách budú na dennodennom poriadku až dovtedy, kým sa účastníci cestnej premávky nenaučia dodržiavať predpisy.

Na cesty preto vyrazili aj v pondelok 13. mája už od skorej 05:00 hod. Kontrolovali predovšetkým alkohol za volantom či prítomnosť drog u vodičov nákladných áut a vozidiel hromadnej prepravy osôb. Dokopy vykonali vyše 1400 dychových skúšok, pričom osem z nich bolo pozitívnych. Nafúkalo päť vodičov osobných áut, dvaja vodiči nákladiakov a dokonca aj cyklista.

U niektorých šoférov si posvietili na technický stav vozidla, rýchlosť jazdy či používanie bezpečnostných pásov. „Ťažkú nohu na plyne malo dvadsaťpäť vodičov, tridsať neboli pripútaní bezpečnostným pásom, v dvanástich prípadoch bol technický stav vozidla nevyhovujúci a štyria vodiči počas jazdy telefonovali,” priblížila pondelkové štatistiky polícia.

Minulotýždňové výsledky však boli oveľa horšie. Až dvadsaťtri nezodpovedných vodičov šoférovalo s alkoholom v krvi, pričom jedenástim z nich namerali viac ako jedno promile. Na mieste im bol preto zadržaný vodičský preukaz a ďalšia jazda zakázaná. Alkohol asistoval aj pri jednej dopravnej nehode, nezaostávali ani vodiči nemotorových vozidiel, až pätnásť z nich nafúkalo.