Nezvyčajné vetranie tenisiek či vojna miestnych gangov? Topánky zavesené na drôte spustili medzi Južanmi diskusiu


Južania diskutujú, čo znamenajú prevesené topánky cez elektrické vedenie

Foto: Nezvyčajné vetranie tenisiek či vojna miestnych gangov? Topánky zavesené na drôte spustili medzi Južanmi diskusiu Foto: Facebook/Košickí Južania/EŠ

Na sociánej sieti v skupine združujúcej obyvateľov mestskej časti Juh sa objavila fotografia, ktorá spustila vlnú otázok a teórií. Jednej okoloidúcej sa podarilo zachytiť dva páry tenisiek prevesených cez elektrické vedenie. Keďže je to príliš vysoko, pravdepodobne každému napadne otázka - Ako?

Pravdepodobne malo ísť len o kuriózny pohľad, ktorý sa jej naskytol počas prechádzky na Južnej triede, no reakcie ostatných užívateľov sociálnych sietí na seba nenechali dlho čakať.

Medzi prvými poskytol možné vysvetlenie Peter. „Označenie štvrte ako výstraha,” napísal pod príspevok, pričom ďalej vysvetľoval, že týmto znamením si gangy, prevažne v Amerike, vymedzovali svoje územie. „Kedysi to fungovalo tak, že ak ste prišla na niekoho územie bez dovolenia či biznisom, miestnym sa to nepáčilo, tak buď vás zastrelili alebo strýznili a vyhodili vaše topánky na telefónny kábel ako výstrahu pre druhých, že toto je ich územie,” vysvetlil svoju teóriu.

To, že nejde zrejme len o fantáziu jediného človeka potvrdil aj František, ktorý má na zavesené topánky rovnaké vysvetlenie. „Označenie štvrte, ideálne dať dole (kontaktovať hasičov alebo políciu) oni vedia, čo to znamená,” reagoval.



Košicak.sk preto kontaktoval košickú políciu a zisťovali sme, či možno za topánkami hľadať skrytý význam. „To, či v tomto prípade ide o recesiu, žart alebo ,vytýčenie miesta’, zo strany Policajného zboru nie je možné zodpovedať,” odpovedala pre našu redakciu krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Po vlastnom bádaní na internete sa nám vzápätí podarilo zistiť, že zavesené topánky na drôte nie sú fenoménom len v Košiciach, ale aj v iných mestách vrátane Slovenska, Česka či zahraničia. Práve vymedzenie teritória či označenie miesta, kde sa dajú kúpiť drogy, patria medzi časté vysvetlenia. Ich pravdivostný základ však len ťažko overiť.

Prijateľnejšie vysvetlenia smerujú napríklad ku študentom, ktorí sa takýmto gestom lúčia so školskými časmi, či cudzincom, ktorí sa udomácnili v danom meste.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Košický kraj